Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 2. siječnja 2022. (Vicepostulatura) – General franjevačkoga reda Manje braće fra Massimo Fusarelli u popodnevnim je satima 1. siječnja 2022. posjetio franjevački samostan na Širokom Brijegu i Vicepostulaturu »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. U njegovoj pratnji bili su generalni definitor za Južnoslavensku konferenciju fra Konrad Grzegorz Cholewa, provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko i generalov tajnik fra Vjekoslav Milićević.

Generala je s braćom primio gvardijan fra Ivan Marić. Nakon iskazane dobrodošlice krenulo se u obilazak. General je najprije posjetio samostansku crkvu Uznesenja BDM koju mu je gvardijan kratko predstavio. Nakon toga general se zaustavio kod grobnice gdje su pokopana 24 hercegovačka franjevca, ubijena tijekom Drugoga svjetskoga rata. Ta vremena i ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca približio mu je vicepostulator fra Miljenko Stojić. Istim onim putom kojim su pobijeni franjevci u veljači 1945. vođeni na ubijanje general je krenuo u obilazak ratnog skloništa u samostanskom vrtu gdje su jugokomunisti ubili i zapalili 12 hercegovačkih franjevaca. Slijedio je još obilazak Franjevačkoga muzeja i galerije. General je tu pomno razgledao kaleže, pokaznice i druge crkvene stvari koje su jugokomunisti oštetili u svom krvavom pohodu na Široki Brijeg. Franjevci su graditelji kulture od svoga dolaska pa do danas, u što se general uvjerio iz svega onoga što je vidio. Sve je završilo ugodnim druženjem s braćom u samostanskoj blagovaonici.

Nakon prigodne molitve u crkvi i u ratnome skloništu, svega viđenoga i doživljenoga general je izrazio divljenje braći na životnoj borbi kroz različite režime i na snalažljivosti te sve usporedio s borbom franjevaca u Svetoj Zemlji. Podupro je i Vicepostulaturu u njezinu radu izrazivši želju da pobijena braća što prije budu uzdignuta na čast oltara.

Osobno