Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 25. siječnja 2022. (Lucijana Kožul) – Ovih dana iz tiska je izišao 28. broj glasila Stopama pobijenih. Glavni urednik mu je vicepostulator fra Miljenko Stojić. Već 15 godina Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, u skladu sa svojim poslanjem, skrbi se za istinu o pobijenim hercegovačkim franjevcima te o povijesnom kontekstu u kojemu se to dogodilo što na vidjelo dana iznosi i istinu o pobijenim članovima vjernoga puka Božjega.

Na početnim stranicama, Iz ljetopisa, nalazi se sve ono što se događalo u posljednjih pola godine. Vicepostulatura je objelodanila plakat pod nazivom »Hercegovački franjevci jugokomunističke žrtve 1942. – 1945«. Fra Šimun Šito Ćorić napisao je i objavio spot za pjesmu Šezdeset i šest (Bila je to godina ljuta) koja govori o 1945. godini, o stradanju hrvatskoga puka dolaskom partizana u Hercegovinu. Na Širokom Brijegu, u listopadu, održan je XIII. simpozij Stopama pobijenih na kojemu su nastupili povjesničar dr. don Anto Orlovac, etičar dr. don Mirko Šimić i povjesničar mr. Stjepan Lozo.

Rubrika »Stratišta« donosi presliku stranica iz službenog glasila Mir i dobro iz 1971. Na tim stranicama se opširno izvjestilo o skupu čitave Provincije na Širokom Brijegu 1. srpnja 1971. u čast proslave Marijanske godine. Častili su svoju Gospu i dostojno pokopali svoju ubijenu braću sa Širokog Brijega i iz Mostarskog Graca čije su kosti potajno otkopali 1969.

U ovom broju glasila, u rubrici »Natječaj«, doneseni su nagrađeni radovi iz 2021. za uzrast djeca, mladež i odrasli.

»Povijesne okolnosti« donose V. dio »Adnotationes historicae – povijesne pribilješke« dr. fra Gaudencija Ivančića. U ovom posljednjem dijelu on govori o izlasku iz tamnice te kako je još dugo vremena bio pod nadzorom Udbe.

Rubrika »Podlistak« približava nam jednu zanimljivu akciju u općini Posušje. Naime 2018. utemeljena je radna skupina za oživotvorenje projekta »KRIŽ« ili »Posuški križ«, na čelu s fra Milanom Lončarom. Ovaj križ je spomen-križ svima nedužnima, s Kristom raspetima, kroz dugu povijest hrvatskoga naroda, a i svim žrtvama totalitarnih režima u Europi.

Fra Antonio Petrić piše o odnosu bl. Alojzija Stepinca i hercegovačkih franjevaca. Oni su zajedno s narodom svečano dočekali nadbiskupa Stepinca 1938. u Hercegovini. Bio je zadovoljan njihovim radom i pobožnošću hercegovačkog pučanstva. Blisko je surađivao s fra Dominikom Mandićem. Nakon ubojstva hercegovačkih franjevaca, nadbiskup Stepinac je sazvao biskupsku konferenciju nakon koje je izašao dokument pod nazivom Pastirsko pismo. I zbog toga pisma, i zbog pitanja zašto su ubijeni hercegovački franjevci započeo je progon nadbiskupa Stepinca.

Glasilo »Stopama pobijenih« može se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature ili na kioscima diljem Herceg Bosne, BiH. Prijašnje brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju »Izdavaštvo«.

Osobno