Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 2. prosinca 2005. (www.bljesak.info / FENA) – U Hrvatskom domu »Herceg Stjepan Kosača« u Mostaru večeras je predstavljana knjiga pjesama »Usud tišine« pjesnika i novinara Darka Juke. Osim autora, u programu su sudjelovali fra Miljenko Stojić, Dragan Marijanović, Grgo Mikulić, recitatori Robert Pehar i Ines Rezo te voditeljica Ana Marija Dedić.

U obraćanju prisutnima dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne fra Miljenko Stojić kazao je kako Juka u svom pjesništvu promatra svijet oko sebe i traži odgovore na razna pitanja te kako svoje pjesme doživljava kao osobni lirski dnevnik.

»Od svih motiva koje Juka rabi u svom pjesništvu najprisutnija je ljubav. Svakako ne treba zanemariti Jukin domoljubni naboj, za koji bih rekao da je možda jači i od onog ljubavnoga. Njemu ne treba dokazivati tko je i što je, njemu je to savršeno jasno. Pati i raduje se sa svojom domovinom, htio bi joj dati veći životni zamah.

Rano je još govoriti da će ovo Jukino pjesništvo uzdrmati pospane hrvatske književne glave. Dok ne stigne do njih, usput će ojačati glave pučanstva. Oni u Juki prepoznaju nekoga svoga, nekoga tko ne izdaje bitne životne stvari. Najbolje se to očitovalo kroz njegove novinarske tekstove. Samo takvi stavovi uvjet su opstanka. Pjesnik traži iskrenost i hoće da ga ona vodi kroz život«, kazao je Stojić.

On je istaknuo kako je Juka ovom knjigom dokazao da je ušao u svijet hrvatskog pjesništva, a ne da je samo slučajno zalutao.

Osobno