Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 3. rujna 2006. – U nakladi zagrebačke nakladničke kuće Dan, Matice hrvatske Čitluk i lista za sretno djetinjstvo Cvitak iz Međugorja, objavljena je nova knjiga Miljenka Stojića, istaknutog hrvatskog književnika. Riječ je o knjizi Računalko, svojevrsnom romanu koji je pod istim naslovom objavljivan u Cvitku, u nastavcima, od 2000. do 2004. Već se sada može reći da je ova Stojićeva proza, namijenjena najmlađima, stekla svoje vjerne čitatelje. Iz poglavlja u poglavlje knjige vodi nas dječak Kristijan, kojega su prijatelji, zbog umijeća u korištenju računala, prozvali Računalkom. Već se iz samoga imena glavnog lika može shvatiti kako je riječ o prozi koja govori o mladima našega vremena, njihovim problemima i dvojbama te svemu što nas u današnjemu svijetu omeđuje ili otvara prilike.

Kao i u ranije objavljenim svojim djelima, Miljenko Stojić je istinski znalac jezika i književne forme kojom se služi, a njegov stil, poznat iz priča »Ne dirajte bijelog labuda« i knjiga ogleda, resi i ovu knjigu.

Podsjetimo se, Stojić je do sada objavio šest knjiga pjesama, već spomenutu knjigu priča »Ne dirajte bijelog labuda«, četiri knjige eseja i ogleda, nekoliko slikovnica, tri knjige prijevoda s talijanskoga jezika, književne prijevode s talijanskog, engleskog i njemačkog u listovima i časopisima te mnoštvo književnih kritika.

Svojom novom knjigom, Računalko, Miljenko Stojić potvrđuje se jednim od najistaknutijih, ali i najplodnijih hrvatskih književnika. Urednik knjige je Vjekoslav Boban, a recenzenti su Branko Pilaš i Božidar Prosenjak.

Krešimir Šego

Osobno