Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 30. svibnja 2006. – Večeras je u kino dvorani Borak upriličeno predstavljanje knjige »Hrvatske Marijanske pjesme«, izbor koji je priredio Zdravko Kordić. On je kazao kako se knjiga, koja je napisana uglavnom na hrvatskom književnom jeziku, sastoji od dva dijela. Prvi dio obuhvaća molitvene pučke pjesme, a drugi dio čine pjesme pojedinačnih pjesnika.

To su duhovne pjesme u čast Gospi koje nas potiču na pravo promišljanje vrijednosti. Kordić smatram da su Hrvati, uz Portugalce, narod koji je najviše pisao o Blaženoj Djevici Mariji. »Ovo je knjiga koja je najcjelovitiji izbor marijanskih pjesama i nije mi poznato da je uopće itko od hrvatskih pjesnika iz BiH zadnjih 100 godina radio antologiju marijanskih pjesama«, kazao je Kordić.

Uz Kordića knjigu su predstavili i fra Jozo Zovko, fra Miljenko Stojić i Grgo Mikulić koji je ujedno i vlasnik izdavačke kuće Gral koja je izdala ovu knjigu.

Posebna gošća večeri bila ja Lidija Bajuk koja je za vrijeme predstavljanja knjige odsvirala nekoliko pjesama, a poslije priredila i mali koncert za posjetitelje u kino dvorani, otpjevavši narodne pjesme iz cijele Hrvatske: od Međimurja, Slavonije, Istre, Posavine pa sve do Dalmatinske Zagore i Hercegovine.

www.sirokibrig.com

Osobno