Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 13. studenoga 2009. (Fena) – U sklopu 46. Šimićevih susreta Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne uručilo je večeras književniku Mili Pešordi godišnju nagradu Antun Branko Šimić za poemu »Baščanska ploča«, koja je objavljena 2008. u nakladi zagrebačke kuće Alfa.

Poema »Baščanska ploča« sastavljena je od dvadeset i pet pjesama u kojima se prepleću literarne reminiscencije iz svjetske lirike i judeokršćanske tradicije s Baščanskom pločom kao narodnim simbolom.

Profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i predsjednik povjerenstva za dodjelu nagrade Šimun Musa kazao je da je Pešorda pronašao iskrenu inspiraciju te stvorio originalnu i individualnu pjesmu kroz koju progovara o univerzalnoj ljepoti i univerzalnim značenjima.

»Mile Pešorda, pjesnik iz kamena, držeći se uzorita glasa svojih prethodnika koji su pisali na istu temu – također pjesnika rođenih na kamenu Kranjčevića, Nazora, Pupačića i drugih – zagledan u baščanski kamen, vjerno svjedočanstvo naše povijesne sudbine, sriče glagoljicom napisane riječi koje snagom evokacije odzvanjaju iz daleke hrvatske prošlosti sve do danas«, naglasio je Musa.

O knjizi su još govorili Marina Kljajo-Radić i Miljenko Stojić.

Samo autor, govoreći o svom djelu, kazao je kako poema »Baščanska ploča« uspostavlja civilizacijsku, etičku i estetičku okomicu, na način da se želi otvoriti istini umjetnosti riječi, čovjeka i svijeta.

»Ova pjesma je nastala između Hercegovine, Zagreba i Pariza, i ona u biti sažimlje jedno iskustvo pjevanja i mišljenja koje je obilježilo, kako su to kritičari govorili, pjesnički opus koji istražuje jezik, istražuje ono što je neimenljiva bit čovjeka u vremenu i prostoru«, dodao je Pešorda.

Mile Pešorda rođen je 1950. u Grudama, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na sarajevskom Filozofskom fakultetu romanske jezike i književnost.

Prvu zbirku pjesama »Život vječni« objavio je 1971. Slijedi zbirka »Zipka zebnje« (1975.), zatim »Slušam tvoj glas« (1980.), »Prelijevanja« (1981.), »Izabrane pjesme« (1985.), »Orfički fragmenti« (1987.), »Knjiga ljubavi i gnjeva« (1998.), »Baščanska ploča« (2008.).

Osobno