Print Friendly, PDF & Email

Promocijom počeli Humski dani poezije

Mostar, 28. listopada 2009. (A. C. / Dnevni list) – Deseti Humski dani poezije u organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne počeli su u ponedjeljak navečer, 26. listopada, promocijom zbirke pjesama Mile Tokića pod nazivom »Sjaju li zvijezde« (Naklada DHK HB, Mostar, 2009.) u Galeriji kraljice Katarine u Kosači. O knjizi su govorili Marina Kljajo-Radić (predsjednica DHK HB-a), Marko Tokić i Miljenko Stojić. Program je vodila Tina Čović.

Ako je pjesma, a jest
Mijo Tokić rođen je 1951. u Kongori kod Tomislavgrada. U Zagrebu je objavio prvu zbirku pjesama »Knjiga nemira« (1990.), a u Mostaru drugu i treću zbirku »Drago kamenje« (2000.) i »Oteto sunce« (2006.). Ovo mu je četvrta stihozbirka. Marina Kljajo-Radić (urednica) svoju recenziju je naslovila »Ako je pjesma, a jest«. Pjesništvo Mije Tokića okarakterizirala je jednostavnim do sažetosti, nenametljivo jasnim, a ipak puno stimula koji pokreću čitateljeve emocije, slike i otkrivaju stvarnu društvenu zbilju. »Egzistencijalna i ljudska drama u njegovu pjesništvu nastala je iz stvarnog porinuća čovjeka u more sveopćeg zla. Mijo Tokić uzlazi na planinu života, sam, a katkad i bez sebe. Dotiče nebo i Bogočovjeka već na zemlji – u riječi, kriku i koncu na kojem čvrsto visi život vezan njegovim stihovima«, kazala je Kljajo-Radić.

Jesu li zvijezde prosjajile?
Miljenko Stojić smatra kako jedna posebna osobina krasi sve Tokićeve pjesme – aforističnost, što se najbolje vidi pri kraju knjige.

»Pjesnik se ozbiljno igra sa stvarnošću i prosijava je kroz rešeto svojih snova, kao njegova majka pšenicu u ranom djetinjstvu. Imajući na umu njegovo prijašnje stvaranje, možemo govoriti o tokićevskom načinu pjevanja. Jasnim jezikom i dotjeranim stilom pred nama se polako zatvaraju korice rukopisa. Jesu li zvijezde prosjajile? Pitanje je to za odgovoriti dok i sami kroz vjeđe motrimo sebe i svoju stvarnost. Tokić je ostvario zrelo djelo i vjerujem da će se svidjeti čitateljima«, ocijenio je Stojić.

Osobno