Print Friendly, PDF & Email
Ljubuški, 7. listopada 2010. (Povjerenstvo) – Radovi na iskapanju masovne grobnice Bare u Ljubuškom, započeli su 27. rujna. S kraćim prekidima zbog kiše traju sve do danas. Izvodi ih Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški na čijem je čelu Vice Nižić, uz suradnju s Vicepostulaturom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čijem je čelu fra Miljenko Stojić. Stručni dio posla u ovoj fazi predvodi arheolog Tihomir Glavaš.

Ova masovna grobnica nastala je krajem Drugog svjetskog rata. Nakon što su komunisti osvojili Zapadnu Hercegovinu u tamnicu u Ljubuški dovodili su mnogobrojne uhićenike i redovito ih ubijali. Rijetki su se spasili, najviše zahvaljujući poznanstvu s nekim od ubojica i nalogodavaca. Do sada su pronađeni posmrtni ostatci komunističkih žrtava iz tamnice u Ljubuškom na lokaciji Belića gumno u Vrgorcu te Tomića njiva u samom središtu Ljubuškog, o čemu javnost već dosta zna. Na otkopavanje čeka velika masovna grobnica od 40-ak ubijenih u Vrgorcu i više njih na području Ljubuškog.

Do prvih posmrtnih ostataka na Barama uspjelo se doći tek 1. listopada, budući da je na tom prostoru nekada bilo komunalno poduzeće pa je on mijenjao svoj oblik i bio prekriven asfaltom. Sondiranjem će se pokušati ustanoviti jesu li ubijeni pokopani samo na tom mjestu ili ih ima još u blizini. Postoje, naime, različite vijesti o tome koliko je ljudi ubijeno i na koliko su mjesta na Barama pokopani. Radovi će trajati sve dok se, ljudski govoreći, ne bude sigurno da se dospjelo do svih posmrtnih ostataka ubijenih na tom prostoru.

Osobno