Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 7. studenoga 2011. (bljesak.info) – U okviru XII. humskih dana poezije, večeras je u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače održan »Peti ikavski skup«. Organizator je Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne i Odjel za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Mostaru.

»Kako ne bi potpali pod utjecaj suvremenih medija pokušavamo se izvući iz svega onoga što nije dobra ponuda, pa se onda okrenuti svojstvima dobroga, neko će kazati, najhrvatskijeg govora, uzimajući u obzir ritmičnost, sposobnost brzog snalaženja, okretnost, bistrinu, jezgrovitost … ikavskog govora«, istaknuo je Antun Lućić, sveučilišni profesor, govoreći o svrsi organiziranja skupa.

Josip Grubeša je govoreći o jeziku pradjedova obradio trojezični rječnik Blago jezika slovinskoga (latinsko-talijansko-hrvatski) fra Ljudevita Lalića »u kome izgovaraju se riči diačke, latinske i slovinske.«

Skup je bio podijeljen u tri dijela: Filološki pogledi, književni prinosi i etnološki prizor. Nastupili su Josip Grubeša, Antun Lučić, Nikolina Pandža, Slavo Antin Bago, Ljubo Krmek, Miljenko Stojić, Maja Tomas i Frano Vukoja. Bjonda Visković zbog zdravstvenih poteškoća nije mogla doći iz Zagreba. U okviru trećeg dijela večeri izveden je odlomak iz predstave »U godinama gladi«.

Osobno