Print Friendly, PDF & Email
Dragićina, 5. kolovoza 2013. (Danijela Šakota / Glas Brotnja) – Prvi susret pučana Dragićine ove godine je organiziran s ciljem da se na zajedničkom prijateljevanju okupe svi ljudi dobre volje rođeni u Dragićini, a koje je životni put odveo diljem svijeta, s onima koji su ostali na rodnom ognjištu. Prošle su godine fra Miljenko Mića Stojić i fra Miljenko Mika Stojić na blagdan Svetoga Stjepana te 5. kolovoza na Stojića groblju proslavili 25.-tu obljetnicu svećeništva, a ove godine puk Dragićine htio je nastaviti prošlogodišnje prijateljevanje, što će, kako najavljuju organizatori, postati tradicijom. Sljedeći zavičajni susret u Dragićini najavljen je za 10. kolovoza 2014. Inače, prigoda je to vratiti se rodnom kraju i običajima, te zajednički graditi budućnost za mlade.

Susret pučana Dragićine otpočeo je svečanom svetom misom na Stojića groblju koju je predvodio fra Miljenko Mika Stojić uz sumisništvo subraće fra Miljenka Miće Stojića, don Mirka Barbarića i fra Daria Dodiga.

U propovijedi je fra Mika naglasio: »Bog nas poziva da svojom vjerom posvećujemo sebe i druge. Krist nas poznaje i zna što je za nas najbolje, slijedimo njegovu riječ kako bismo mogli izgrađivati sebe kao osobe i naše međusobne odnose. Bog nas poziva na čistoću srca i da širimo lijepu riječ. Živimo jedni pored drugih, a ne poznajemo se, o tomu sam razmišljao i kad smo dogovarali ovaj susret – napravimo korak prema čovjeku, jer imaš ono što si darovao i to je ljepota prijateljevanja.«

Nakon svete mise uslijedio je kratak program darivanja – tako su krunice dobili stanovnici Dragićine s 80 i više godina, a prigodan dar uručen je i Ivi Ćužić rođenoj 20. prosinca 1918. Darivan je i najmlađi stanovnik mali Ante Barbarić rođen 29. svibnja 2013. te najstariji bračni par Iva i Stipe Šimović koji su davne 1946. pred Oltarom rekli svoje »Da«. Organizatori nisu zaboravili ni ostale bračne parove koji ove godine slave obljetnicu 60., 50., 40., 30. i 20. svoga braka.

Lijepo je bilo vidjeti kako Dragićina poštuje svoje korijene, njezine stare i mlade, a pridometnimo i kako se može pohvaliti brojem svećenika i časnih sestara koji su tu rođeni – četvorica živih svećenika: don Mirko Barbarić, salezijanac, don Damir Stojić, salezijanac, fra Miljenko Mića Stojić i fra Miljenko Mika Stojić, franjevci – i dvije sestre franjevke, rođene sestre: Kristina i Slavica Barbarić.

U Dragićini je mnogo napravljeno na infrastrukturi, obnovi putova, izgradnji igrališta, a planira se i izgradnja zgrade mjesne zajednice koja bi bila okupljalište i mladih i starih, te osnutak Zavičajne udruge don Jure Stojić. Don Jure je dični predak Dragićine, rođen 1743., koji je u svoje vrijeme obrede obavljao i upisivao podatke u matice na hrvatskom jeziku.

I ovi susreti bit će, kako najavljuju organizatori, prigoda za nove iskorake lokalne zajednice i nove projekte koji će svjedočiti o životu, radu i želji da ostanemo svoji na svome kao konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini.

Prijateljevanje je nastavljeno na novom igralištu u Dragićini uz slastan zalogaj i dobru kapljicu, a voditeljica Marina Barbarić pročitala je Broćansku dobrodošlicu koju potpisuje Paško Stojić, sin Dragićine. »Zdravo, dragi gosti i domaćini,/ Dragi uzvanici i posjetioci!/ Dobro nam došli u naš kraj,/ Imali lijep doživljaj!/ Vinograde obilazili, u podrume silazili,/ Vino pili, veseli bili,/ Vodili razgovore, bili dobre volje./ Grožđem se sladili, vinograde sadili,/ Probali ranjku, blatinu i žilavku/ I sve druge biri,/ gdje vam oko poviri./ U vinogorju uživali, prijateljstva zasnivali,/ Jedni druge želili, skupa se veselili,/ bili ko braća, za rukom vam išla rađa./ Svega više proizvodili i lijepo se provodili./ Uspjeha imali u radu i ljudskome skladu./ Sreću imali i noću i danju i na svakom putovanju./ Svakog čovjeka imali na umu, posebno putnike na drumu./ Imali puno zdravlja i bogata slavlja./ Zajednički vino pili, pa se skupa veselili./ Dobro došli i živili!!!«

Pjesma, ples, dječji smijeh, savjet starih sve se to moglo vidjeti na jednom mjestu među ljudima koje spaja rodno ognjište, obitelj, rodbinske veze i prijateljstva.

U zabavnom dijelu programa nastupili su najmlađi iz Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva sv. Stjepan Čerin, pjevale su i djevojke iz Čalića, a čula se ganga i bećarac.

Večer koja će ostati u lijepom sjećanju ne samo puku Dragićine, nego i njihovim prijateljima i uzvanicima, jer dobili ste onoliko koliko darujete, a sinoć je darivana ljubav i prijateljstvo.

Osobno