Print Friendly, PDF & Email

Posušje, 16. prosinca 2014. (posusje.net) – U organizaciji Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a ZHŽ u Posušju je sinoć, 15. prosinca, priređeno predstavljanje zbirke pjesama »Luč Hrvata« književnika, umirovljenog časnika HV-a iz Knina, Ante Nadomira Tadića Šutre. Pjesnik i književnik, koji je prvi puta gostovao u Posušju, svoju desetu jubilarnu zbirku pjesama predstavio je svojim kolegama suborcima i svim ljubiteljima stihova.

Na početku predstavljanja sve je nazočne ispred Udruge pozdravio Zdravko Jukić.

O novoj zbirci pjesama poznatog hrvatskog književnika biranim riječima govorio je književnik, novinar i franjevac fra Miljenko Stojić. Govoreći o Šutrinu pjesništvu ukazao je na činjenicu kako ono znatno odudara od suvremenih trendova koji se sustavno pokušavaju nametnuti. »Ponirući u ovo pjesništvo polako dolazimo do zaključka da je ono na braniku svih naših ljudskih i vjerskih vrjednota. Nismo obijesni putnici ovom zemljom, već osobe upućene prema vječnosti. Zbog toga treba braniti svoje svetinje, pa i uzeti pušku u ruke ako je potreba. Time se nikoga ne mrzi, dapače pomaže mu se da se oslobodi svoga zla suočavajući se s granicom koju smo mu postavili. Nažalost ima hrvatskih književnika koji ovako ne razmišljaju. Zanose se ideologijama jugoslavenstva, internacionalizma, "regiona", liberalizma… i idu krivim pravcima. Takvi ne gledaju kako će pisati, nego kako će se svidjeti onima za koje misle da trenutno diktiraju trendove u književnosti. Zbog toga im je ova nova Tadić Šutrina knjiga, obogaćena izborom iz njegovih prijašnjih zbirki, rukavica bačena u lice. Ne možeš ga prešutjeti, a trebalo bi. Baš nezgodno!«, istaknuo je tijekom predstavljanja fra Miljenko Stojić.

Lijepim kršćanskim pozdravom »Hvaljen Isus i Marija« Šutra je odmah na početku rekao kako je to pozdrav koji su nas učili naši roditelji, djedovi i bake. »Dobro se sjećam, roditelji su govorili da kada se sretne na putu u selu one koje poznajemo ili kada ulazimo u kuću da se pozdravi s »Hvaljen Isus i Marija«. Ne stidimo se iskazivati svoju vjeru, svome Bogu… Ova zbirka pjesama je poziv vratiti se onim našim istinskim vrijednostima. Živimo život kako nas je Isus učio.« Predstavljanje je završio dirljivo uz pjesmu »Hrvatica« čestitajući toplo i ljudski svima Božić i puno blagostanja u Novoj godini Gospodnjoj 2015.

Zbirka »Luč Hrvata« podijeljena je u tri dijela. Prvi dio je »Noć pjesme«, drugi izbor uspješnica iz devetoknjižja, a treći dio je audio zapis, CD, s poznatim uglazbljenim pjesmama. U Šutrinim pjesmama, koje su posvećene ljubavi, vjeri, domovini i obitelji, što neprestano naglašava, jednakim se žarom izriče ljubav prema domovini, svom zavičaju, kamenu, majci, ocu, ženi i djeci. Izražavajući tugu i sreću u svim svojim ljubavima i nesretan u tugama jednako pjeva i miluje cijelo hrvatsko biće.

Na predstavljanju je nastupila ženska klapa »Zvizdan«, a odličnom ugođaju doprinijeli su i gangaši te Tomislav Kovač – Strukić koji je svirao na guslama i diplama. Programom je moderirao novinar Radiopostaje Posušje Ljubo Kovač.

Osobno