Print Friendly, PDF & Email
Široki Brijeg, 4. studenoga 2014. (D. Š. / hrsvijet.net) – U organizaciji Matice hrvatske večeras su u Širokom Brijegu predstavljene knjige »HRB, FENIX I UDBA, slučaj Stjepana Crnogorca« autora Igora Omerze i »Naruči ubojstvo u Ljubljani – pravilnici UDBE, ubojstva po zakonu« autora Romana Leljaka.

Na samom početku programa nazočne su pozdravili Predrag Kožul predsjednik Matice hrvatske, Ogranak Široki Brijeg, koji je bio i voditelj programa, te fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije za hrvatski martirologij za Mostarsko-duvanjsku biskupiju i vicepostulator Postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

»Pozdravljam vas u prigodi predstavljanja knjiga o djelovanju Udbe i poglavito o jednoj njezinoj žrtvi Stjepanu Crnogorcu. Bila su to zla vremena. Nažalost njihov utjecaj osjeća se još i danas. Mentori provode svoj opaki naum, a učenici nikako da shvate da je to zlo i da je to izgubljena bitka« – istaknuo je u pozdravnom govoru fra Miljenko Stojić. Čestitao je istraživačima na utvrđivanju pune istine o mučki ubijenom Stjepanu Crnogorcu. »Čestitam Romanu Leljaku na pronalasku istine o mučki ubijenom Stjepanu Crnogorcu, čestitam s. Bernardini na širenju te istine. Znamo, država Slovenija nije u svemu pomogla. Ni država Hrvatska ni država BiH ne ulažu napor u traganje za mračnim komunističkim tajnama. No, i tome će doći kraj. Mi ovdje skupljeni, svi koji podupiru naš rad vjesnici su novih vremena. Zato hvala svima koji se ne boje istraživati istinu« – zaključio je fra Miljenko Stojić.

Slovenski istražitelj Roman Leljak upoznao je nazočne o tijeku istrage, osvrćući se i na slučajni pronalazak Stjepanovih osobnih stvari i putovnice na tuđe ime. »Kada sam u slovenskoj pismohrani pronašao kutiju sa Stjepanovim stvarima odmah sam kontaktirao svog kolegu Božu Vukušića kako bih provjerio vjerodostojnost pronađenih dokumenata« – rekao je Leljak, istovremeno zahvalivši Janezu Janši koji je kao predsjednik Vlade Republike Slovenije 1996. otvorio arhiv UDBE. Leljak je izrazio nadu u pronalazak tijela ubijenog Stjepana Crnogorca jer su u Sloveniji i Austriji u tijeku sudski procesi protiv izvršitelja zločina počinjenog nad Stjepanom.

Igor Omerza održao je kratku prezentaciju života Stjepana Crnogorca. Istaknuo je važnost rada na otkrivanju zločina koje je počinila jugoslavenska tajna služba UDBA. »Knjiga je mješavina trilera i krimića, odnosno ona je istiniti krimić. U knjizi se nalazi veliki broj dokumenata što je dokaz istinitosti cijele ove priče« – rekao je Omerza.

Časna sestra Bernardina Crnogorac, sestra ubijenog Stjepana, govorila je o vlastitim dojmovima vezanima za mučki ubijenog brata. »Cijeli udbaški vrh bojao se Stjepana kao da je imao tisuću vojnika iza sebe. Njegovo oružje bila je ljubav prema Domovini i svome narodu. Moj brat bio je povezan sa skupinom "Fenix" , ali nije s njima ušao u Hrvatsku. Ipak, 2. srpnja 1972. gubi mu se svaki trag i otada ništa za njega nismo čuli« – zaključila je sestra Bernardina izrazivši nadu da će jednog dana doznati gdje su kosti njezinog brata i dostojno ga pokopati.

Skladbu pod nazivom »Tvoje lice«, koju je napisala sestra ubijenog Stjepana časna sestra Bernardina Crnogorac, prigodno je izvela Snježana Vukojević.

Osobno