Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 22. listopada 2014. (Josipa Vukoja) – Ovih je dana u izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« (Široki Brijeg) i Naklade K. Krešimir (Zagreb) izišao pretisak knjige fra Ratimira Kordića »Fratar narodni neprijatelj. Doživljaji i sjećanja«. Obogaćen je uvodnim člancima prof. Tomislava Đonlića i dr. fra Ivana Dugandžića, kao i fra Ratimirovim životopisom. Urednik ovoga izdanja je fra Miljenko Stojić.

Knjiga donosi sjećanje hercegovačkog franjevca fra Ratimira Kordića na ratne i poratne dane Drugoga svjetskog rata. U to vrijeme bio je župnik u Drinovcima te je iza sebe ostavio rukopis u kojemu opisuje ono što su on i njegovi župljani proživljavali u ratnim i poratnim danima.

Fra Ratimir je tijekom rata često zapisivao svoja sjećanja i razne događaje, ali je nekoliko puta te rukopise uništio zbog opravdanog straha od komunista. Ovaj rukopis je završio 70-ih godina prošlog stoljeća. Skrio ga je i tako je ostao sačuvan. Nakon fra Ratimirove smrti njegov bratić fra Kornelije Kordić objavio ga je u obliku knjige Fratar – narodni neprijatelj. Doživljaji i sjećanja.

Osobno