Print Friendly, PDF & Email
Neum, 25. rujna 2014. (bljesak.info) – U Neumu je jutros započeo »10. neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret«, ove godine posvećen hrvatskom književniku Vladimiru Pavloviću. Trodnevni znanstveni skup, osim u Neumu, održavat će se u Metkoviću, Pločama, Opuzenu i Čapljini.

O književnom djelu Vladimira Pavlovića tijekom skupa izlagat će 30-ak stručnjaka i književnika. Među njima bit će akademik Dubravko Jelčić, Vinko Grubišić, fra Šimun Šito Ćorić, Enerika Bijač, Zdravko Gavran, fra Miljenko Stojić, Šimun Musa, Antun Lučić, Miroslav Palameta, Božidar Brezinščak Bagola, Andrija Vučemil, Jozo Mašić, Mijo Tokić, Vinicije Lupis, Boris Domagoj Biletić i Tomislav Milohanić.

Vladimir Pavlović rođen je u Trebižatu, kod Čapljine, 1935., a umro je 1996. u Zagrebu. Pisao je pjesme, eseje, putopise, pripovjednu prozu i dramske tekstove te publicističke radove.

Bio je supotpisnik Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku 28. siječnja 1971. Zastupljen je u mnogobrojnim antologijama. Za djelo »Gral« dobio je 1995. književnu nagradu »Tin Ujević«.

Autor je više književnih djela, među kojima i knjiga »Riječi«, »Elegija o kralju«, »Vrijeme vatre«, »Zamak u pljusku«, »Grivna«, »Zemlja zebnje«, »Korablja«, »Arka od Narone«, »Tmica«, »Mirta«, »Stigma«, »Genezaretska plavet«, »Gral«, »Kad su se koze smicale«, »Requiem za uzaludne mrtvace«, »U Mayerlingu, jedne zime« i »Getsemanska ura«.

Osobno