Print Friendly, PDF & Email
Šuica, 8. kolovoza 2014. (ktabkbih.net) – Ovih je dana iz tiska izišla monografija župe Šuica koja obilježava 150. obljetnicu postojanja. U toj prigodi, 9. i 10. kolovoza, održat će se svečani program obilježavanja ovoga jubileja.

Svečano predstavljanje monografije bit će upriličeno 9. kolovoza u Hrvatskom domu »Stjepan Radić« u Šuici u 20.00. Predstavit će je prof. Ivan Baković, fra Miljenko Stojić, povjerenik HBK i BK BiH za hrvatski martirologij te mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

U nedjelju, 10. kolovoza, biskup Perić predslavit će svetu misu pod kojom će don Ante Brajko, prvi zaređeni svećenik iz župe Šuice. proslaviti 50 godina misništva. U 13.00 predviđen je zajednički ručak za župljane i goste. U popodnevnim satima bit će kulturno-zabavni program u kojem sudjeluju tamburaški sastav »Bekrije« i razna kulturno-umjetnička društva.

Za ovaj veliki događaj župa se duhovno priprema. Počevši od 7. kolovoza traje trodnevnica s početkom u 18.00.

Monografija je plod rada 15-ak autora koji su obradili prošlost naselja i župe, zemljopisne osobitosti, školstvo, gospodarstvo, kulturu, šport i tradicionalnu kuhinju. Knjiga donosi i kratke životopise svećenika koji su djelovali u ovoj župi te životopise svećenika i časnih sestara podrijetlom iz Šuice. Župni ljetopis se u Šuici vodi od 1913. Ove godine je cjelokupni ljetopis iz bilježnica prepisan u računalo, a njegov značajan dio je objavljen u ovoj knjizi. Na samom se kraju nalaze sržni podatci o stradalima u protekla tri rata s ovih područja i popis prezimena koja se nalaze u maticama krštenih te popis prezimena koja danas postoje u Šuici. Posebna vrijednost knjige su izvrsne fotografije župne crkve i gotovo svakog dijela ovog naselja.

Ovu obimnu monografiju (512 str.) tehnički je oblikovao gosp. Vinko Pašalić, urednički posao je obavio fra Mate Logara, lekturu i korekturu profesor Ivan Baković, a nakladnik je Župni ured Šuica.

Osobno