Print Friendly, PDF & Email

Radimlja, 28. svibnja 2014. (hrsvijet.net) – Jučer, 27. svibnja, na Radimlji je upriličena četvrta po redu poetsko-kulturna manifestacija »Vidoška pjesnička noć«. Utemeljitelj joj je i organizator Matica hrvatska, ogranak Stolac, u suradnji s Općinom Stolac, Hercegovačko-neretvanskom županijom i Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB). Pokrenuta je u sklopu Dana Matice hrvatske, ogranak Stolac, nazvanih »Stolačko kulturno proljeće«.

Uz pokrovitelje, načelnika općine Stolac Stjepana Boškovića i predsjednika Matice hrvatske Stolac Mladena Boškovića, sudionike ove manifestacije pozdravio je i Ivan Sivrić, predsjednik DHK HB. Događaj nije omela ni kiša zbog koje se manifestacija morala održati u zatvorenom prostoru, a ne na otvorenom među prekrasnim stećcima.

Okupljeni ljubitelji stihova u ovoj su prigodi mogli čuti uradke Ive Raguža, Ružice Soldo, Frane Vlatkovića, Stjepana Šešelja, Josipa Škerlja, Ive Nuić, Marka Boškovića, Franje Džakule, Marine Kljajo-Radić, Pere Pavlovića, Vinicija Lupisa, Miljenke Koštro, Radice Leko, Miljenka Stojića, Jasenke Požege-Sremac, Anite Martinac, Dušana Muse, Ljube Krmeka i Srećka Marijanovića. Ove godine Organizacijski odbor uveo je i jednu novinu. Uz nagradu »Hrvatski stećak« dodijeljena je i nagrada »Mali hrvatski stećak« učenicima Osnovne škole Crnići, Osnovne škole Stolac i Srednje škole Stolac.

Nagradu Hrvatski stećak Organizacijski odbor »Vidoške pjesničke noći u znak zahvalnosti za osobit doprinos hrvatskoj književnosti dodijelio je bačkom hrvatskom književniku Anti Sekuliću, koji nije bio u mogućnosti nazočiti događaju. U njegovo ime nagradu je preuzeo Sekulićev prijatelj, pjesnik, prozaik i dramski pisac Stjepan Šešelj koji se obratio okupljenima i zahvalio organizatoru u Sekulićevo ime. Naglasio je njegovu važnost za pisanu riječ u Hrvata nazvavši ga »institucijom« hrvatske književnosti.

Organizatori su tiskali i prigodnu publikaciju »Vidoška pjesnička noć 2014.«. A pjesnici koji su nastupali dobili su i zahvalnice te prigodne poklone.

Osobno