Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 8. veljače 2014. (Josipa Vukoja / Vicepostulatura) – Tijekom i nakon Drugog svjetskog rata komunisti su ubili 66 članova Hercegovačke franjevačke provincije. Na Širokom Brijegu su 7. veljače ubili i u ratnom skloništu u blizini crkve zapalili 12 fratara. Iako se dugo godina to nije smjelo javno činiti, svake godine se održavala sv. misa zadušnica za ove fratre te se na mlađe naraštaje prenosila uspomena na njih. Zadnje četiri godine u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu održavaju se »Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«.

Ovogodišnji IV. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca započeli su u utorak, 4. veljače, molitvom krunice u 17.30 te sv. misom u 18.00. Isti program nastavio se u srijedu i četvrtak. U četvrtak je, nakon sv. mise, još bilo i Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu. Molitveni program kroz ova tri dana predvodio je fra Marko Ešegović, odgojitelj novaka Provincije Bosne Srebrene i glavni urednik Svjetla riječi.

Fra Marko je u svojim propovijedima podsjetio na najvažnije trenutke iz života svetoga Franje, istinskog nasljedovatelja Isusa Krista i Njegove riječi, podsjećajući nas na svjedočanstvo vjere koje su nam dali i naši ubijeni fratri, kao i oni ubijeni u Bosni Srebrenoj i diljem domovine. Mnoštvo puka Božjega koje je kroz sve tri večeri ispunjalo prostranu samostansku crkvu lijepo je primilo ove njegove riječi.

Ovom prigodom dodijeljene su i nagrade i prigodne plakete nagrađenima u III. nagradnom natječaju na temu pobijeni hercegovački franjevci. Prosudbeno povjerenstvo činili su: fra Vendelin Karačić, Krešimir Šego i fra Miljenko Stojić. Prvu večer dodijeljene su nagrade uzrastu djeca. Primili su ih Ines Lovrić za literarni rad Šezdeset i šesta svijeća, Ivana Radoš za likovni rad In memoriam – Hercegovački franjevački mučenici i Antea Naletilić za literarni rad Pobijeni franjevci u Drugom svjetskom ratu. Prosudbeno povjerenstvo donijelo je odluku da će drugi dan za uzrast mladež biti dodijeljena samo jedna nagrada. Za literarni rad Pobijeni hercegovački franjevci dobila ju je Ivona Grbavac. Treću večer dodijeljene su nagrade za uzrast odrasli. Primili su ih Franjo Bilić za glazbeni rad Oda hercegovačkoj braći, Tomislav Šovagović za literarni rad Zatvorenik slobode i Stipan Zovko za literarni rad Širokobriški sveci.

Jučer, 7. veljače, uslijedio je zadnji dan IV. Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca, sama obljetnica ubojstva fratara na Širokom Brijegu, 69. po redu. Molitveni program započeo je u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem, a nastavljen je u samostanskoj crkvi molitvom na grobu gdje su pokopana 22 fratra. Uslijedila je sv. misa koju je predvodio provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko, uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića, gvardijana širokobriješkog samostana fra Tomislava Puljića, drugih gvardijana i većeg broja fratara iz cijele Hercegovine. Vrijedi istaknuti da je misno čitanje pročitao fra Rade Dragićević, učenik ubijenog fra Martina Sopte.

Provincijal je u propovijedi istaknuo sljedeće. »I kad je bilo najteže, Provincija se okupljala slaveći žrtvu Jaganjca, sjedinjujući se u Njoj s nebeskom liturgijom, uvijek nalazeći hrabrih fratara, poput mučenika iz Abitinije, u Africi, koji su rekli svojim tužiteljima: "Slavili smo večeru Gospodnju jer nje se ne može odreći; Mi ne možemo živjeti bez večere Gospodnje"!« Osvrćući se na pokop dvojice fratara rekao je: »O draga moja braćo, fra Martine i fra Slobodane, tko vam može izmjeriti bol koju ste prošli, tko suze prebrojiti?! Jedno znam: Niste se pokolebali. Uzeli ste na svoja pleća svoj križ i kročili pravom stranom svoje Kalvarije. I na vašem kalvarijskom putu čuli su se udarci bičeva, padale su poruge i psovke, odzvanjale pljuske. Ne znam jeste li susreli ijednog Šimuna ili Veroniku. Eto, to vam mi svojom molitvom i ovim ukopom danas želimo biti!« Naglasivši kako je do sada pronađena tek polovica ubijenih fratara, izrazio je želju da se pronađu grobovi ostalih fratara, ali i grobovi tisuća i tisuća umorenih vjernika.

Misna čitanja pročitali su novaci Hercegovačke franjevačke provincije, a molitvu vjernika gvardijani. Pjevanje je predvodio Veliki župni zbor pod vodstvom s. Mire Majić.

Na kraju sv. mise vicepostulator fra Miljenko Stojić zahvalio se svima koji su kroz ove dane sudjelovali u molitvenom programu, onima koji su pomogli u pripremi ove obljetnice i svima koji tijekom cijele godine pomažu rad Vicepostulature. Posebnu zahvalu uputio je fra Marku Ešegoviću, koji je kroz prethodna tri dana predvodio molitveni program i sv. mise zadušnice za naše pobijene fratre i puk.

Portali hercegovinalive.com, hrsvijet.net, franjevci-siroki-brijeg.info, pobijeni.info te Radiopostaja Široki Brijeg (radiosirokibrijeg.com) prenosili su uživo program iz širokobriješke samostanske crkve kroz ova četiri dana te je fra Miljenko i njima uputio riječi zahvale što su bili na raspolaganju kako bi oni koji nisu bili u mogućnosti doći na Široki Brijeg, a željeli su pratiti ovaj molitveni program, mogli to činiti putem njihovih portala. Zahvalio je i drugim medijima koji su sve pratili.

Prije početka ovoga programa, od 13.00, u crkvi su, u lijesovima prekrivenim hrvatskom zastavom, bili izloženi posmrtni ostatci fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara, koji su pronađeni u Ljubuškom, na Tomića njivi, i prošle godine su identificirani. Nakon sv. mise uslijedio je njihov pokop. Lijes s posmrtnim ostatcima fra Martina Sopte nosio je fra Hadrijan Sivrić, koji je bio njegov učenik, a lijes svoga strica fra Slobodana Lončara nosio je fra Milan Lončar.

Od ukupno 66 ubijenih hercegovačkih fratara za sada su znani grobovi njih 33-ojice, a od toga su 24 pokopana u širokobriješkoj samostanskoj crkvi. Nadamo se da će, uz Božju pomoć, biti pronađeni i ostali ubijeni fratri i dostojno pokopani. Stoga, svi oni koji imaju bilo kakve informacije koje bi u tome mogle pomoći, neka se što prije jave u Vicepostulaturu.

Osobno