Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 19. listopada 2018. (citluk.ba) – Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk obavilo je danas ekshumaciju posmrtnih ostataka iz grobišta na području Međugorja. Nakon odluke Povjerenstva i dopisa Mjesne zajednice Međugorje, predsjednik Povjerenstva Slaven Markota organizirao je ovu današnju ekshumaciju.

Sam njezin postupak vodio je arheolog Tino Tomas. Tijekom ekshumacije, uz posmrtne ostatke jedne muške osobe, pronađeni su obuća i različiti osobni predmeti koji potvrđuju iskaze podnositelja prijave o postojanju grobišta s posmrtnim ostatcima hrvatskog vojnika iz Drugog svjetskog rata.

Uz arheologa Tomasa, djelatnike angažirane na iskopavanju posmrtnih ostataka i članove Povjerenstva, dijelu današnje ekshumacije još su nazočili: voditelj Odjela HNS-a za Drugi svjetski i Domovinski rat Ilija Vrljić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić, načelnik općine Čitluk Marin Radišić, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan, savjetnik načelnika Mate Miletić i predsjednik Mjesne zajednice Međugorje Drago Vasilj. Također su ekshumaciji nazočili pripadnici PP Čitluk i komunalni redari.

Grobište s posmrtnim ostatcima obilježilo je mjesno pučanstvo i čuvalo uspomenu na ubijenoga. Prema kazivanjima više svjedoka, ovdje je ubijen hrvatski vojnik na prijelazu s 1944. na 1945. i bio je iz okolice Čapljine. U Međugorju su ga zarobili partizani. Nakon nekog vremena provedenog u zarobljeništvu oslobođen je, a partizanka Sava, koja ga nije mogla vidjeti slobodnog, netom nakon oslobođenja usmrtila ga je dok se vraćao kući.

Nakon ekshumacije posmrtni ostatci bit će pohranjeni u kosturnici čitlučkog groblja Podadvor dok se ne završi cijeli postupak i ne organizira dostojanstven pokop. Počivao u miru Božjem.

Osobno