Print Friendly, PDF & Email

Bile, 2. svibnja 2020. (Anita Martinac / grobljemira.info) – U crkvi Sv. Josipa Radnika na »Groblju Mira« na Bilima, župa Goranci, tradicionalno je 1. svibnja služena sv. misa zadušnica na blagdan Sv. Josipa Radnika. Ovaj je put to bilo s puno manjim brojem vjernika zbog propisanih mjera glede trenutne pošasti koronavirus.

Sv. misu zadušnicu za žrtve ratova, buna i zlosilja predvodio je fra Miljenko Stojić, dok je sumisio don Ljubo Planinić. Nazočili su joj predstavnici Udruge Mir International, Odjela za Drugi svjetski rat HNS-a BiH, kao i predstavnici općinskih povjerenstava za uređivanje i održavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća te Središta HSK za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Podsjetimo se da je crkvu Sv. Josipa Radnika 2016. blagoslovio biskup Mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanski msgr. Ratko Perić na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Izgrađena je u starohrvatskom stilu kojim oplemenjuje okoliš.

U svojoj propovijedi fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, dojmljivo je govorio i o prošlosti i o budućnosti s naglaskom na potreban rad kojem nam je uzor Sv. Josip. Iz njegovog govora izdvajamo sljedeće. »Prije 7 godina ovo je mjesto bilo obična planinska zaravan. Tada smo se uz Božju pomoć okupili i udahnuli mu novu dušu, dušu naše pobijene braće i sestara. Podnijeli su mučeništvo da bismo mi danas bili slobodni. Imamo tu čast da nam se pružila prilika odužiti im se, sačuvati im spomen i širiti ga među mlađe naraštaje. Zacijelo nam sve to odobrava Sv. Josip čiji blagdan danas slavimo. Ne činimo to na površan način kao raznorazni totalitaristi, nego s vjerom u srcu i na usnama. Uz nju svjedočimo i svoju slogu te rad za dobrobit čitavog hrvatskog naroda. Zbog svega toga očistimo svoja srca i svoj um. Pred Boga se samo tako može stupiti te iz njegove ruke onda primiti darove koje je za nas predvidio. U današnjem prvom čitanju iz Knjige Postanka čuli smo što Bog misli o čovjeku i o radu. Nije bio zamislio da to bude uz znoj i muku, ali prvi čovjek je pogriješio i otada se nevolja uselila u naš život. Da bismo došli do dobra, do ljepote, trebamo podnijeti žegu dana. Tko to uspije, bit će nagrađen. Iskusili smo svi to u svome svakodnevnom životu. Bilo nam je teško putovati do nečega, ali kad smo to postigli radost se uselila u naše srce. Zaboravili smo sve poteškoće i uživali u onom što smo stvorili. I mi trebamo biti ponosni zbog ovoga djela ovdje. Nismo na početku imali ništa osim dobre zamisli, odnosno osim Boga na svojoj strani. Međutim, vjerovali smo da se to može postići. I postiglo se. Poput grada na gori niknulo je ovo spomen područje, ovo mjesto molitve i sjećanja. Nismo ga istina još oblikovali onako kako mislimo i kako treba. Nije ni čudo. Puno je posla u svemu ovomu. Ali ne odustajemo. Zavrnuli smo rukave i hrabro idemo naprijed. Bog će blagosloviti naš rad. Kaže nam to jasno današnji psalam. Bog je uvijek uz onoga tko radi, uz onoga tko želi stajati na strani dobra. Takvoga nikakve protivne sile ne mogu uništiti, one samo svojim zlim djelovanjem ističu njegovu ljepotu i snagu. Bilo je tako i s mnogim pobijenima zbog kojih smo se ovdje okupili. Mislili su da su završili s njima kada su im oduzeli život. A zapravo oni su im život samo produžili. Pretvorili su ih u mučenike čija slava ne prolazi do kraja svijeta.«

Ovime je otvorena sezona događanja na Groblju mira. Naravno, i nadalje se treba pridržavati svih odredaba glede ove pošasti zvane koronavirus, ali to zadužene za Groblje Mira ne će spriječiti dati sve od sebe kako bi se na dostojan način čuvali žrtva i mučeništvo naše pobijene braće i sestara.

Osobno