Print Friendly, PDF & Email

Ljubuški, 11. veljače 2024. (radioljubuski.ba) – Paljenjem svijeća, polaganjem vijenca i prigodnom molitvom kod spomenika na Trgu dr. Franje Tuđmana danas je, u nedjelju, obilježen »Dan hrvatskih branitelja grada Ljubuškog« koji je održan u sklopu programa svečanog obilježavanja »Dana grada Ljubuškog«. Prvi su vijenac položili predsjednik Odbora za branitelje Gradskoga vijeća Ljubuški Ivan Prlić i ratni zapovjednik »IV. brigade Stjepan Radić Ljubuški« Ivica Tomić. Nakon njih to su učinili i predstavnici HVO-a Novog grada Ilidže. Svijeće su upalili predstavnici svih braniteljskih udruga, obitelji pokojnih branitelja i predstavnici svih razina vlasti, od gradske do federalne. Prigodnu molitvu predmolio je humački gvardijan fra Dario Dodig.

Obilježavanje je nastavljeno u Kulturnom centru projekcijom dugometražnog dokumentarnog filma »Zidine« o logorima za Hrvate BiH u Domovinskom ratu. Scenarij za film potpisuje prof. dr. sc. Ivo Čolak, a režiju Ivo Čolak i Marko Mikulić, produkciju Simbol, Široki Brijeg, za Hrvatsku udrugu logoraša Domovinskog rata u BiH.

Nakon završetka filma na Humcu je održana sv. misa u crkvi sv. Ante za sve ubijene fratre, žrtve ratova i poraća, branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata koju je predvodio gvardijan i župnik fra Dario Dodig u sumisništvu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem te više od drugih 30 svećenika. Na početku sv. mise pročitan je broj žrtava Drugog svj. rata i poraća iz svih sedam župa i svih mjesta grada Ljubuškog, imena pobijenih franjevaca i imena svih žrtava Domovinskog rata. U prigodnoj i nadahnutoj propovijedi fra Dario je podsjetio na žrtvu nevino pobijenih franjevaca i puka Božjega u Drugom svj. ratu i poraću, kao i na žrtve Domovinskog rata.

Nakon sv. mise održan je prigodni program u Lapidariju Franjevačkog samostana na Humcu. Među ostalima nazočne je pozdravio i gvardijan fra Dario Dodig.

Cjelokupni članak u pdfu možete pronaći ovdje.

Osobno