Print Friendly, PDF & Email

Zdravko Tomac, Pobjednici i gubitnici, Tkanica, Zagreb, 2015.

Nekada je stajao na onoj, jugokomunističkoj strani. Bilo mu se učinilo da donose pravdu i napredak. Hvala Bogu shvatio je o čemu se radi.

Ovdje promatra djelovanje neokomunističke vlasti u našoj sredini posljednjih godina. Stava je da su se zaputili krivim putovima. Umjesto pomirdbe, tako nam potrebne, unijeli su još veći razdor. Ne mogu drukčije, jer jednostavno nisu domoljubi. Baštinici su Titove komunističke partije koja je uvijek bila za komunističku Jugoslaviju i na tom putu napravila velike zločine. Zbog toga promjena nutrine može nastupiti tek kada se odreknu takvog duhovnog nasljeđa. Oni umjesto toga plaše puk da domoljubna koalicija na čelu s HDZ-om, ako dođe na vlast, sprema mijenjati same temelje Hrvatske odvodeći je na polje snaga poraženih u Drugom svjetskom ratu. Kako stvari stoje, to iz njih progovara strah, a puk odlazi svojim putom.

Tomac je stava da je pobjedom Kolinde Grabar Kitarović na prošlim predsjedničkim izborima u državi Hrvatskoj počelo novo povijesno razdoblje. Trijumfirao je tuđmanizam, a započela je konačna razgradnja komunističkog sustava i povijesni slom titoizma. Izgleda da su toga svjesne i neojugokomunističke snage trenutno na vlasti pa se sve više kite domoljubnim bojama. Ali, kasno je to, dragi drugovi.

S ovakvim i sličnim mislima u glavi pisac promatra stanje oko sebe. Neumorno piše oglede i objavljuje ih da bismo konačno svi progledali. Ove koje je skupio u knjigu pred nama podijelio je na tri poglavlja. Prvo ima naslov Kako je ostvarena nemoguća misija. Govor je tu o pobjedi na izborima trenutne hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Njezin prethodnik Ivo Josipović imao je sve u svojim rukama. Uzalud. Demokracija je konačno pokucala na hrvatska vrata. Drugo poglavlje predstavlja Zorana Milanovića, trenutnog predsjednika hrvatske vlade, kao protuhrvatskog King Konga. Sjećamo se, osvrt je to na jedan od njegovih govora. Treće je poglavlje tako jasno: Izdajnička politika bivših predsjednika Mesića i Josipovića, te Zorana Milanovića i njegove vlade. Učinili su sve što hrvatski puk nije htio da bude učinjeno i zbog toga su zavrijedili epitet izdajnici.

Čitateljstvo voli ovakve knjige. Jasne su, ne ostavljaju te nasred puta pa kud okreneš. Stil je britak i miran, kao skalpel u ruci vješta kirurga. Tomac zarezuje u stvarnost da bi nam pokazao što treba zadržati, a što odstraniti jer je bolesno. Naravno da to neki ne će pozdraviti. Poglavito se misli na one zadojene jugokomunizmom i općenito jugoslavenštinom. Ali kako, s druge strane, prihvatiti svakodnevno siromašenje hrvatske države, guranje branitelja na rub društva, blaćenje Crkve, svađu s prijateljima, tjeskobu zbog puštanja nepravedno osuđenih generala iz Haaga, tezu da je država Hrvatska agresor na BiH...? Tko tako nastupa on je gubitnik. »Gubitnici su Ivo Josipović i Zoran Milanović, Vesna Pusić i Kukuriku koalicija, ali i Stjepan Mesić i Milorad Pupovac i veliki dio hrvatskih medija i nevladinih udruga koji su faktično djelovali kao peta kolona.« (str. 17.) Razumljivo, oni drugi, domoljubi, pobjednici su.

Prašina će zacijelo jednoga dana prekriti i ovu knjigu. Ali u srcu njezina pisca ostat će spoznaja da nije šutio u ta vremena, u srcu njezinih čitatelja spoznaja da se mnogo toga može promijeniti samo ako hoćemo. Pa, hoćemo li?

Miljenko Stojić

Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 4. studenoga 2015.; hrsvijet.net, 3. studenoga 2015.; hrvatski-fokus.hr, 20. studenoga 2015.

Osobno