Print Friendly, PDF & Email

Tomislav Žigmanov, Vivisekcije književnosti, DHK – Hrvatsko akademsko društvo, Pula – Subotica, 2018.

Tomislav Žigmanov pjesnik je, pripovjedač i esejist, a u novije vrijeme i političar. Od samih početak pojavljivanja na društvenoj pozornici jasno kaže da je Hrvat Bunjevac, da govori hrvatskom bunjevačkom ikavicom, da želi dobro svomu narodu. A to u Vojvodini nije lako reći.

Ovoga puta pred oči čitatelja iznosi hrvatske književne teme. Podrazumijeva se, uglavnom one iz Vojvodine, ali on ih sve smješta u cjelokupan korpus hrvatskog kulturnog i duhovnog bića. Mogli bismo ga zbog toga nazvati i integralistom. Drag mu je svaki Hrvat, ma gdje bio, ali u isto vrijeme korektno se odnosi i prema svima drugima. Upravo to je ono što ga danas drži uspravno kao političara. Lako mu nije, prijetili su mu u tom neprijateljskom okružju i smrću, međutim on ide dalje. Pomiče granice slobode na pravi način.

Djelo je sastavljeno od dva dijela. U prvome se Žigmanov dotiče općenitih književnih tema hrvatske književnosti tamo u Vojvodini, krajevima u kojima se rodio, odrastao i živi. U drugom dijelu razmatra hrvatsko književno stvaranje u svojoj okolini. Kao da hoće reći da nisu zamrla velika postignuća pritisnuta zubom vremena, tu su mlađi koji nastavljaju već utrtim stazama svoga roda i jezika.

Žigmanov se odavno potvrdio kao vrstan esejist. U tom duhu i tim stilom ispisao je i ove rečenice. Mogu ih čitati književni znalci, ali i oni koji se književnošću puno manje bave. Tako je zanimljivo prepustiti im se i saznavati nove stvari iz suvremenog života našega naroda. Prepoznajemo zapravo da dotični nisu na rubu našega narodnoga bića, oni su u njegovoj sredini jer koračaju zajedničkim nam putom.

Pada mi sada na pamet upitati se koliko smo mi zadojeni takvim duhom? Koliki se među nama prepuštaju mirenju s okolinom koja nije naša, samo da bi si nešto sebično priskrbili? A uopće nisu u takvoj opasnosti u kakvoj su naši u toj Vojvodini.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 17. listopada 2018.

Osobno