Print Friendly, PDF & Email

Zdravko Kordić, Prostorvrijeme i krik, HKZ – Hrvatsko slovo, Zagreb, 2018.

Zdravko je Kordić uvijek bio zanimljivim pjesnikom. Počeo je rano i uspješno, kao dobitnik Šimićeve nagrade, da bi poslije išao onim stazama koje mu je život namro. A nije uvijek bilo lako. Iz toga kolopleta nastajale su njegove zbirke pjesama, obojene još filozofskom potkom, što je njegovo životno zanimanje. I tako dođosmo do ove zbirke.

Tko se prije susretao s Kordićevim pjevom, vjerujem da će primijetiti kako je zbirka koju imamo u rukama nešto poput sveobuhvatnog pogleda na minule dane. Naglašeno je to i njezinom kompozicijom. Prvi ciklus nosi naslov Početak plovidbe. Sadrži neke Kordićeve početne pjesme, one koje je pronašao negdje u spisima iako se nije, kaže, puno trudio oko toga. A zadnji ciklus Vrijeme i krik završava, dakle i čitava zbirka, pjesmom Epitaf. Sve prošlo, ostala samo prolaznost i prelazak u svjetlost. Epitaf/ u dnu zemlje,/ prosut pepeo/ Iz zemlje ćeš nastati, u zemlju ćeš se pretvoriti –/ u zemlji ćeš nestati// Pojavit će se svjetlost u dosuđeno vrijeme Da, bit će tako, a dotle bi čovjek morao odgovorno koračati.

Kordić to čini kroz pjesme nastale 2013. - 2017., ako sam dobro zapazio oznake na kraju pojedinih pjesama. Svoj usud povezao je s usudom svoje domovine i drugoga kraj sebe. Život je cjelina, ne može se živjeti sam. Jedna od znakovitijih pjesama svakako je ona Božić, A. D. 2014. Posvećena je pokojnom Krešimiru Šegi, velikom hrvatskom pjesniku. Poznavali su se pa Kordić kroz govor o njemu progovara i o sebi. Pali svijeću i razmišlja o prolaznosti života, o trenutnim kretanjima u društvu. Croatia anatema/ diše na škrge komunističkih ideologa/ hercegbosanski jugoslaveni utopiše je u vode,/ potopiše mlade šikare/ a nama ostaviše široke pute šutnje,/ zavjetne pute bez kraja

Možemo se složiti ili ne s pjesnikovim osjećajem trenutne zbilje, ali bismo se svakako trebali složiti s njim glede odgovornosti za svoje čine. Pitat će nas Bog jednoga dana za to, bez obzira kako nam danas bilo. Krik je očito upućen i odjekuje.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 7. studenoga 2018.

Osobno