Print Friendly, PDF & Email

Vanda Babić, Boka kotorska, Jutarnji list – Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Tivat – Zagreb, 2019.

Čuli smo dosta puta za Boku kotorsku, ali jesmo li shvatili dokraja što nam ona znači? Istina, ne ćemo to moći ni s ovom knjigom, jer u Boku jednostavno treba ići i proučavati ju, ali Vanda Babić maestralno nas uvodi u taj naš dragulj koji kao da smo zaboravili.

Pred nama je jedna bogata povijest zapretana prašinom povijesnih vjetrova. Dovoljno je samo malo sve to razgrnuti i zabljesnut će pred nama prava ljepota, kako u smislu okoliša tako i u smislu prošlosti.

Razumljivo, Vanda Babić najprije počinje govorom o povijesti. A ona kaže da je Boka odvajkada disala s Hrvatskom, s Dubrovnikom. Ljetopis popa Dukljanina spominje na tom području Crvenu Hrvatsku. Uz Zapad to područje veže veliki hrvatski kralj Tomislav. Unatoč svim povijesnim nedaćama hrvatska opstojnost na tom području razvija se sve do današnjih dana. Hrvatima je tamo posebno bilo teško za vrijeme Domovinskog rata. Nesmiljeno su ih progonili, ali su opstali.

Nakon općenite povijesti susrećemo se s važnijim Bokeljima. Bože, kakvi životopisi! Boka kotorska im je bila premala, ostavljali su tragove u čitavoj Hrvatskoj i u čitavoj Europi. Međutim, uvijek su se vraćali u svoju Boku i brinuli o njoj. A tu su i još mnogi drugi velikani koje Vanda Babić nije uvrstila zbog ograničenog prostora.

Kakva bi to bila knjiga o Boki kada ne bi bile spomenute njezine crkve i crkvice posvećene Gospi. Svakako je danas najpoznatija Gospa od Škrpjela, iako su i druge itekako važne i zanimljive. Pa onda sveci i blaženici Boke. Nije čudo da zbog toga za nju kažu da je zaljev hrvatskih svetaca. Tu su Sv. Leopold Bogdan Mandić, bl. Ozana Kotorska, bl. Gracija i drugi. Kao da se sva vjera u Hrvata slila u ovo prostorno maleno područje.

Ne smijemo zacijelo zaboraviti ni Bokeljsku mornaricu iz 809., najstariju mornaricu na svijetu. Njezin sjaj ni dalje ne tamni, kao ni Tripundanskih svečanosti podrijetlom iz 15. st.

Vanda Babić napravila je zaista sjajno djelo od mješavine izvrsnog teksta i izvrsnih fotografija. Može poslužiti i kao podsjetnik i kao vodič. Bog nam je dao nešto prelijepo, znamo li to cijeniti mi koji nismo iz tih krajeva?

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 6. studenoga 2019.

Osobno