Print Friendly, PDF & Email

Vladan Lalović, Fragmenti zaboravljene nade, HNV Crne Gore – HKD Napredak, Tivat – Sarajevo, 2016.

Svijet doživljavamo na različite načine. Ali onaj pjesnički zacijelo je drukčiji. Govori nam to i Vladan Lalović u ovoj zbirci izabranih pjesama.

U njegovu životopisu čitamo i da je ujedno znanstvenik. Primijeti se to u njegovim pjesmama, ali ne na niječan način. Osjećaju nutrine dodaje proplamsaje staloženoga duha i tako sveobuhvatnije prodire u stvari oko sebe.

Nisam čitao njegove ranije zbirke pa ne znam je li baš ove pjesme trebao izabrati. Zbog toga im pristupam kao onima koje se po prvi put pojavljuju u jednoj zbirci ili bolje rečeno cjelini.

Temeljna nit koja ih drži mogla bi se sažeti u pojam »putovanje«. Nije pjesnik odan samo jednoj tematici, nego odgovara na poticaje okoline te o njoj izriče svoj stav. Može to biti zavičaj, može biti ljubav, može biti životna svakodnevica... svejedno. Uronjeni smo u život i trebamo ga živjeti punim plućima.

U skladu s brojem pjesama, njih 55, određen je i broj ciklusa, njih 5. One prve pjesme koje nemaju naslov ciklusa, ali imaju neki izabrani navod, mogli bismo proglasiti uvodom u ono što nas očekuje. Ciklusi uobičajeno imaju naslove, ali su neuobičajeno dugi i slijedi ih, kako rekosmo, neki izabrani navod. Hajde, da se malo odmaknemo od onoga uobičajenoga.

Za oko su mi najviše zapele pjesme nastale na temelju promatranja trenutnih događaja oko sebe. Recimo, pjesma Sjenke. Nijemu tišinu kvari buka/ agresivnih džipova,/ nezgrapnih poput teglećih/ štajerskih četvoronožaca. Prava slika otuđenosti u našoj okolini. Pa onda dalje. Čujem na večernjem da je pala vlada/ u nekoj zemlji poluperiferije,/ i da su gorljivi revolucionari/ zaprijetili da će promijeniti svijet/ kad ovaj nestane. Stvarnost i poruga u isto vrijeme. Mira nam treba, nikako nekih tamo zanesenih revolucionara. Ne zaostaju za ovom pjesmom ni Stanica S., Ispovijed... Život stvara zanimljive slike, samo ih treba primijetiti i od njih stvoriti nešto novo za razbuditi učmali duh.

Nismo dotakli Lalovićeve zavičajne teme, kao u pjesmi Peraška saga, pa ostavimo to čitateljima na razmatranje. Povijest je projurila našim krajem, a mi smo tu gdje jesmo. Lalović sigurnom rukom ocrtava što ona znači u njegovu životu koji je takav kakav jest.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 13. studenoga 2019.

Osobno