Print Friendly, PDF & Email

Adrijan Vuksanović, Dvije trećine, HKZ – Hrvatsko slovo, Zagreb, 2019.

Boka kotorska, u kojoj »svaki kamen govori hrvatski«, sada je dio Crne Gore. No, to ne mora značiti da se trebaš odreći sebe. Ostaješ ono što jesi i uspostavljaš plodonosan odnos s okolinom.

Čitajući ovu prvu zbirku pjesama Adrijana Vuksanovića lagano primjećujemo takav stav, iako ga izričito ne pokazuje. On zapravo traga za sobom, propitkuje svoj suodnos s drugima, uključivši tu i ženski svijet, gradi svoj pogled na život unatoč svemu. Hrvat je, katolik je, ali mu nije tuđa ni pravoslavna duhovnost. Kuša biti jednostavni putnik na ovoj zemlji.

Vuksanovićevo domoljublje najbolje je izraženo u pjesmi Umiranje s Tobom: Umrijet ćeš Ti ovdje./ Ostat će sveti grb šahovskog kluba Kotor/ da bude neshvatljiva radost/ dalekoj djeci u kojoj trepti zadnja mrva genetskoga materijala/ od kojeg je sagrađena Katedrala./ Umrijet ćeš Ti ovdje./ Neka. Lijepo je umrijeti s Tobom. Ima potpuno pravo. Ono što vidimo i ono što jesmo jedna je cjelina, dok vrijeme neumitno prolazi. Važno je samo u svemu tomu ostati uspravno i svoj.

Pokazuje to pjesnik i svakodnevnim životom izvan zbirke. U njoj je potpuno šturo navedeno tko je on. Nedostaje njegov drugi život, politika. Kada to znamo, onda možemo prepoznati i njezin utjecaj na Vuksanovićeve stihove u smislu onoga o čemu govori. Puno toga je tu doživio, objelodanjeno je da su ga jedanput htjeli pregaziti vozilom, u novije mu vrijeme prijete, pa kako da se to ne odrazi u onom o čemu razmišlja?! Preispituje sebe, preispituje druge uobličavajući sve to u jasan stav. A on je spoznavati tajnu križa u osobnom životu. (Raširene ruke) Tada će debela teologija s polica prohodati našim putevima, kaže u navedenoj pjesmi.

Od kršćanskih mislitelja u ovoj su zbirci izrijekom spomenuti Sv. Toma Akvinski i Sv. Augustin, a od pravoslavnih spomenut je Aleksandar Šmeman. Čita ih, razmišlja o njima i spoznatim nastoji obogatiti svoje postojanje i djelovanje.

Treba sagnuti glavu i ući. Govori Vuksanović o tomu u pjesmi Betlehem prisjećajući se prolaska kroz ona uska vrata u crkvu Kristova Rođenja. Napraviš li to kako treba, bit ćeš ispunjen mirom. A što više hoćeš!?

U tri ciklusa ove zbirke, jednostavno naslovljena rimskim rednim brojevima, razabire se hrvanje na povijesnoj vjetrometini. Vuksanović to uspješno do sada čini u svakom pogledu. Nadajmo se da ne će prestati s daljnjim traženjima i ispisivanjem tih plodova na papir. Ova zbirka daje mu dostojno opravdanje za to.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 4. ožujka 2020.; hrsvijet.net, 4. ožujka 2020.

Osobno