Print Friendly, PDF & Email

Sanijela Matković, Kiša boje tulipana, Matica hrvatska, Široki Brijeg, 2019.

Imamo određene naume u glavi i žurimo ih postići. No, u jednom trenutku sve to dolazi pod znak upitnika. Bolest nas je pohodila, a mi smo bili nespremni. Što sad?

Sanijela Matković razglaba o ovomu u romanu koji držimo u rukama. Pritom ne moralizira, samo slika što se zbiva s glavnom junakinjom Lanom Negotić. A takve stvari se mogu dogoditi svakome od nas. Bolest ima svoju, a ne našu logiku.

Radnja romana ispričana je u obliku dnevničkih zapisa. Lana spominje da već od 12. godine to čini. Nakupila ih je već oko 80-ak, međusobno tako različitih. A u njima je njezin život. Onakav kakav već jest. Dnevnici se ne bune, oni strpljivo sve podnose.

Susret glavne junakinje s iznenadnom bolju nagoviješten je već na početku romana. Slikarica je i ima izložbu u Bolu na Braču. Sve je predviđeno, sve je pod nadzorom. Trebala bi to biti jedna lijepa večer, ona za pamćenje. Ali pred samo otvaranje izložbe saznaje da su štafelaji nehotičnom pogrješkom polomljeni. Što sad, Bože mili?! Otkazati izložbu?! Dosjetila se i uspjela nadvladati tu bezizlaznu situaciju. Nitko ništa nije primijetio, samo su bili zadivljeni novinom u izlaganju slika.

Ocrtava se u ovomu nagon za životom koji je ubrzo Lani itekako trebao. Saznala je da ima Parkinsonovu bolest. Nije ni znala što ona predstavlja, samo je osjećala da je izgleda nešto gadno. Čitala je to iz očiju liječnika. Našla se pred zidom. Toliko još izložbi pred njom, nadnevaka zapisanih u rokovnik. Kako će ona to s tim uljezom od bolesti? Stala je tražiti nove puteve kroz život.

Usporedo s ovom radnjom u romanu se odvija i iskustvo traženja osobe koja ti je bliska, koja ne će napraviti nered u tvome životu i koja će biti uvijek tu kraj tebe. Ne ide to lagano, ali se mnoge zavrzlame mogu riješiti kada se hoće.

Djelo pred nama nije jedno od onih suvremenih djela koje ubija nadu u čovjeku. Ono ga potiče na traženje, na borbu, na ono lijepo u nama. Još k tomu kad je pisano pitkim jezikom, čita se opušteno, s mislima na život koji svi živimo.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 18. ožujka 2020.

Osobno