Print Friendly, PDF & Email

Dubravka Vidak (uredila), Fra Andrija Kačić Miošić i Neretva, Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti – Hrvatska kulturna zaklada, Opuzen – Zagreb, 2006.

Kroz burnu hrvatsku povijest iskristalizirale su se razne velike ličnosti. Jedna je od njih fra Andrija Kačić Miošić. Nije stoga pogrješka što je Prvi neretvanski književni i kulturni susret započeo današnjim osvjetljavanjem njegova lika i djela, a sve u povodu 300 obljetnice njegova rođenja.

Ovaj zbornik radova izloženih 29. i 30. rujna 2005. u Metkoviću, Opuzenu i Pločama donio je mnoštvo zanimljivih tema. Nabrojimo ih, jer zbog šutnje hrvatskih javnih glasila mnogi ne će čuti o njima. Fra Hrvatin Gabrijel Jurišić obrađuje temu: Život i smrt fra Andrije Kačića povezani s Neretvom.; Stipe Botica: Fra Andrija Kačić Miošić i njegovo djelo.; Mile Mamić: Fra Andrija Kačić Miošić i hrvatski književni jezik.; Šimun Musa: Fenomen Kačić i njegovo značenje.; Vinko Grubišić: Opomene, kletve i zakletve u razgovoru ugodnom naroda slovinskoga fra Andrije Kačića Miošića.; Hrvoje Markulin: Oslobođenje Neretve od Turaka u pjesmi fra Andrije Kačića Miošića »Osvajanje Norina 1684.«.; Ana Dominiković: Pričanja o Tomaševićima na baćinskom području.; Stjepan Šešelj: Književni prostor Neretve.

Naravno da se uvijek može raspredati o tome je li ovo dovoljno ili ne. Nu, ovaj susret nije išao za tim da cjelovito odgovori na pojavu i ulogu fra Andrije Kačića Miošića. Ovo je radije čišćenje patine s jednoga povijesnog lika koji je i danas itekako suvremen. Hrvatski narod još je uvijek na istom raskrižju. Malo što se promijenilo. Zapad se uljuljkuje u svojoj samodopadnosti, a mi zebemo od studeni na zajedničkom stražarskom mjestu, cinici bi rekli »predziđu kršćanstva«. Naravno da nam je ustrajati i sjećati se junaka koji se nisu dali pobijediti unatoč svim nevoljama.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Jasnoća pogleda, Međugorje, 22. prosinca 2008., 13.15 – 13.45

Osobno