KAMO?

Print Friendly, PDF & Email

Niko Tunjić, Može li škola odgojiti što društvo i obitelj ne mogu?, Salezijanska klasična gimnazija, Rijeka, 2014.

Prilikom doticaja s knjigom pred nama možda je najbolje poći od njezine zadnje rečenice: »Obveza je svih koji rade u školi i na svim razinama obrazovanja da izgrađuju mir i civilizaciju ljubavi.« (174.) Te su riječi temeljene na onome što je govorio papa sv. Ivan Pavao II. Danas bi neki posve nešto drugo, iako prisežu na ovakve i slične riječi. Umjesto da ih vodi ljubav prema istini, njih vodi ideološka zaslijepljenost.

Opširnije...

ONAKO KAKO JEST

Print Friendly, PDF & Email

dr. sc. Zdravko Kordić, Pojavno i metafizičko u poeziji A. B. Šimića, Naklada Vlado Vladić i dr., Zagreb, 2013.

O pjesništvu A. B. Šimića naizgled je puno toga rečeno. U stvarnosti nije. Sve je ovisilo o političkim kretanjima u društvu.

Zahvaljujući komunizmu utuvili su nam u glavu da treba razlikovati dvojicu Šimića. Onoga iz prvog razdoblja koji se utječe religiji i onoga »zreloga« kad je raščistio s njom. »Trećega« su prešutjeli. To je Šimić na smrtnoj postelji, čovjek koji traži svećenika, ispovijeda se, prima bolesničko pomazanje te izmiren s Bogom odlazi na susret s njim. Sada kažu da je to učinio zbog straha pred smrću, namjerno prešućujući da je Šimić uvijek bio hrabar i beskompromisan.

Opširnije...

Osobno