GLASOVI, NADA I UZDARJE

Print Friendly, PDF & Email

Andrija Vučemil, Kap svjetla u tami trajanja, DHK HB, Mostar, 2004.

Što nam poručuje suvremeno hrvatsko pjesništvo? Kao i u svemu drugome, njegovi su izričaji zacijelo mnogoglasni. A tu je opet i pitanje, kada počinje ta suvremenost: prije Domovinskog rata, poslije njega? Važna je ta razdjelnica, budući da se pjesnička sloboda našla u različitim okruženjima. Vidimo to lijepo na primjeru Andrije Vučemila. Kolikogod zvučalo protuslovno, i jest, pjesnika Andrije Vučemila ne bi bilo da ne bi toga rata. Bilo bi ga u spomenu njegovih prijatelja na davno zabranjenu knjigu i na stihove koji skupljaju prašinu u nekom kutu njegova stana. Hrvatski bojovnici oslobodili su i pjesnika Vučemila. Tiska knjige, nastupa, dobiva nagrade. Je li ušao u suvremeno hrvatsko pjesništvo? Ono koje nam se još uporno nameće, ono iz vremena prije Domovinskog rata, meni se čini da ne zna što će s njim. Pojavio se iznenada, u godinama kada je već morao biti »dokazani pjesnik«, to što radi dobro radi, neprilagodljiv je i ide uz dlaku… Sve nevolja do nevolje! Da imaju malo više poniznosti, prepoznali bi da je i pjesnik Vučemil rukavac mnogoglasja. I nije sam. Ima ih još sličnih njemu u hrvatskom pjesništvu. Postat će sve to jasnije, samo treba ustrajati.

Opširnije...

ODLAZAK VELIKANA

Print Friendly, PDF & Email

U povodu smrti fra Janka Bubala (31. siječnja 1913. – 21. veljače 1997.)

Kako biti velikim? Ovo pitanje neprestano muči ljude. U našoj je srži, naime, ostaviti tragove na ovoj zemlji, ma koliko mi bili svjesni da su oni prolazni. Onaj tko ne vjeruje, tim tragovima pokušava osigurati besmrtnost. Vjernik, pak, njima pokušava kraljevstvo nebesko približiti ovoj zemlji i na njoj pripremiti se za ulazak u nj.

Fra Janko Bubalo bio je jedan od onih koji je sve svoje sposobnosti uložio u rad na Božjoj njivi ne gubeći pritom iz vida svoju ljudskost i ograničenost. Drugi su to primjećivali i zbog toga su ga cijenili.

Opširnije...

Osobno