Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 31. srpnja 2005. (Krešimir Šego) – Ovih dana, u nakladi nakladničkih kuća FRAM-ZIRAL iz Mostara i K. Krešimir iz Zagreba (www.fram.ba), objavljena je nova knjiga Miljenka Stojića. Riječ je o knjizi kratkih priča »Ne dirajte bijelog labuda«.

Miljenka Stojića čitatelji poznaju ponajprije kao pjesnika, autora veoma uspjelih pjesničkih knjiga, kolumnista, prevoditelja s talijanskog, engleskog i njemačkog jezika, pisca slikovnica, eseja, književnih kritika, a najnovije njegovo djelo svakako će za mnoge biti iznenađenje. Riječ je, naime, o kratkim pričama koje svoga autora još jedanput pokazuju kao vrsna i svestrana pisca.

Knjiga Ne dirajte bijelog labuda sadrži 25 priča, svrstanih u pet ciklusa. Otvara je priča Pet Očenaša, a završava pričom Mito.

Tematski, priče govore o životu na našim prostorima u minulim desetljećima, s tim što prevladavaju teme iz sadašnjosti i tek minule, ratne i poratne prošlosti. Neke teme, koje autor u svojim pričama otvara u literaturi, na žalost, nisu ni obrađivane, poglavito one iz djelovanja predstavnika međunarodne zajednice na ovim prostorima.

Izričaj Miljenka Stojića i u pričama, kao i u njegovu sveukupnom djelu, prepoznatljiv je i samo njemu svojstven. Novo u tom izričaju jest snažnija doza ironije, što priče čini pitkima, a ideologije, koje su često njegova tema, besmislenije.

U knjizi su objavljene i recenzije Nevenke Nekić i Ivana J. Boškovića, poznatih hrvatskih književnika.

Osobno