Print Friendly, PDF & Email
Sarajevo, 29. studenoga 2006. – Sinoć je u Napretkovom klubu Lira održano predstavljanje novih izdanja šest knjiga pjesama pjesnika Zdravka Kordića. Na predstavljanju su govorili: mr. Pero Pavlović, mr. fra Miljenko Stojić i sam autor. Fra Miljenko Stojić kazao je kako autor Kordić u pjesmama traga za svjetlošću makar ona govorila samo kroz njegove snove. »Kordićev stih je hermetičan, ali ne zbog praznine, već zbog boli koja se sakuplja na dnu duše. Na hermetičan način tvorbe Kordićevih stihova utječe kako njegova filozofska naobrazba, tako i neka današnja nastojanja književnosti, ali u toj svojoj hermetičnosti Kordić je uvijek pronalazio vrata i prozore jer je jedan od onih pjesnika kojem je stalo priopćiti nešto čitatelju, a ne ga zabaviti svojim stihovima«, kazao je fra Miljenko.

Pero Pavlović za liriku Zdravka Kordića kaže kako je filozofična, metafizična, apstraktna, puna egzistencijalnih strepnji, crnih slutnji, nemira, trauma, lutanja, snalaženja i dvojbi. »U tom labirintu pjesme i zbilje pjesnik nikako da nađe izlaz«, kaže Pavlović. Po njegovom mišljenju Zdravko Kordić spada među najbolje hrvatske pjesnike srednjeg naraštaja, a nije samo dobar pjesnik već i izvrstan književni kritičar.
Autor se u svome izlaganju osvrnuo na humanitarnu akciju koja je počela u Hrvatskoj, a odnedavno i u Bosni i Hercegovini pod nazivom: »Knjiga za mladež Hrvatske i Knjiga za mladež Bosne i Hercegovine«. Nakladnici ovih novih izdanja knjiga Zdravka Kordića su, naime, udruge građana iz Rijeke »Orion« i »Sapho« koje imaju zadaću objelodanjivanja knjiga istaknutih hrvatskih i bosanskohercegovačkih autora, a novac od prodanih knjiga ide u fond za stipendiranje i u fond za bolesnu djecu. Kordić je na kraju predstavljanja napomenuo kako je HKD Napredak nakladnik dviju knjiga od šest iz ove zbirke te je zahvalio Napretku na organizaciji i ovog trećeg predstavljanja knjiga ove godine, koje je on napisao ili uredio.

www.napredak.com.ba

Osobno