Print Friendly, PDF & Email

Kotor, 1. prosinca 2008. (dhkhb.org) – Hrvatsko građansko društvo Crne Gore (HGD CG) primilo je članove Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) u dvodnevni posjet. Dana 28. studenoga Kotor su posjetili: Marina Kljajo-Radić, predsjednica, te članovi: Iva Nuić, Krešimir Šego, Petar Milić i Miljenko Stojić, kao i tajnica Mira Jezerčić.

U prostorijama HGD CG pjesnike je, umjesto izočnog predsjednika, primio tajnik Tripo Schubert. Upoznao ih je s poviješću i djelovanjem Društva čija je zadaća, između ostaloga, raditi na njegovanju, očuvanju i razvijanju svijesti o pripadnosti Hrvata Crne Gore hrvatskoj kulturi i hrvatskom narodu. U 19.00 u dvorani Glazbene škole u Kotoru pjesnici su nastupili govoreći svoje pjesničke ostvaraje.

Predsjednica DHK HB predstavila je časopis Osvit, kao i cjelokupnu Nakladu Društva. Program su obogatili kotorski hrvatski pjesnici Desanka Matijević i Miroslav Sindik. O Nakladi HGD CG govorila je Tina Brajić, a časopis Hrvatski glasnik predstavila je Tamara Popović, glavna urednica. Na kraju programa nastupio je učenik gimnazije Tripo Grgurević, predstavnik mladog naraštaja kotorskih pjesnika. Glazbeno su program obogatili učenici Glazbene škole »Vid Matijan«.

Sutradan, 29. studenoga, domaćini su goste upoznali s poviješću i sadašnjošću Hrvata u Boki Kotorskoj. Danas su Hrvati u Crnoj Gori većinom smješteni u Bokokotorskom zaljevu i ima ih oko 7.000. Iako su nacionalna manjina, oni su tu autohtoni. Kroz prošla stoljeća ostavili su iza sebe bogate kulturne tragove: povijesnog, umjetničkog i religioznog sadržaja. Pjesnici DHK HB obišli su Kotor, Perast i Gospu od Škrpjela. Ovaj književni susret ima veliki značaj za oba društva, jer je početak trajne suradnje i prijateljstva.

Osobno