Print Friendly, PDF & Email

Međugorje, 26. studenoga 2008. (IKA) – Svečanom sv. misom u župnoj crkvi Sv. Jakova u Međugorju u utorak, 25. studenoga, proslavljena je 11. obljetnica postojanja Radiopostaje »Mir« Međugorje (RMM), te 15. obljetnica Informativnog centra »Mir« Međugorje (ICMM).

Euharistijsko slavlje predvodio je fra Karlo Lovrić, voditelj RMM, u suslavlju još 20 svećenika, među kojima su bili i dr. fra Miljenko Šteko, sadašnji, i fra Miljenko Stojić, bivši ravnatelj ICMM.

Uz župljane i hodočasnike na sv. misi su sudjelovali djelatnici, suradnici i podupiratelji RMM i ICMM koji su nakon sv. mise nastavili druženje na prigodnom domjenku.

RMM službeno je započela radom 25. studenoga 1997. Slušanost je na početku bila ograničena na područje tek nešto šire od područja međugorske župe. Emitirano je samo nekoliko sati programa dnevno.

Kao i prvih dana i danas je okosnica programa izravan prijenos večernjeg molitvenog programa iz župne crkve Sv. Jakova u Međugorju. No, Radiopostaja Mir Međugorje od 25. ožujka 2004. emitira 24 sata tj. cjelodnevni vlastiti program. Slušanost je proširena na najveći dio Bosne i Hercegovine i Hrvatske preko 14 zemaljskih odašiljača, te na Europu, Bliski istok, Afriku, Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju i Novi Zeland preko tri satelita. Programsko usmjerenje zasnovano je na načelu »istinska ljudskost, zdrava religioznost«.

Uz molitvene sadržaje tjedni program RMM čini gotovo 50 kratkih ili duljih emisija o vjerskim, ali i svim drugim temama iz života. Ostvaruje ih deset stalno zaposlenih djelatnika i veći broj suradnika, uglavnom volontera. RMM najvećim se dijelom financira donacijama i dragovoljnim prilozima podupiratelja.

Premda nema službenih pokazatelja o slušanosti RMM, na temelju različitih anketa, javljanja slušatelja i drugih izjava riječ je o vrlo slušanoj radiopostaji. Razlog tomu je, prema mnogim tvrdnjama, pozitivno usmjerenje po kojemu se razlikuje od svih svjetovnih medija.

Osobno