Print Friendly, PDF & Email

Sarajevo, 22. rujna 2008. (KTA) - Vijeće za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine organizirat će Okrugli stol na temu: Kultura dijaloga u vjerskom tisku u Bosni i Hercegovini. Okrugli stol će se održati u srijedu, 24. 09. s početkom u 10,00 sati u Ovalnoj Sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva, H. Kreševljakovića 3/1 u Sarajevu. Na Okruglom stolu je predviđeno sudjelovanje glavnih urednika vjerskih glasila Islamske zajednice u BiH, Dabrobosanske mitropolije, Katoličke crkve u BiH i Hebrejske zajednice u BiH. Sudjelovati mogu i svi drugi koji su zainteresirani za ovu temu. Uvodno predavanje imat će dr. sc. Ivica Lučić, docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru dok će skup moderirati direktor Međureligijskoga instituta gosp. Marko-Antonio Brkić.

U vezi s organiziranjem Okrugloga stola na spoemenutu temu predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, kazao je kako Vijeće želi ukazati na potrebu i obvezu dijaloga na svim područjima djelovanja Crkava i vjerskih zajednica. «Nema sumnje da su službena glasila Crkava i vjerskih zajednica zrcalo u kojemu se, najprije, pokazuje i prokazuje prava slika stanja duha kojim se nadahnjuje njihovo djelovanje ali i način na koji se odnose prema drugima. Ove dvije stvarnosti, to jest kakvoća i količina duha i način i mjera odnosa prema dugima, su i najpouzdanija mjerila autentičnosti i vjerodostojnosti Crkava i vjerskih zajednica. Naime, prvotna zadaća i temeljna zajednička značajka Crkava i vjerskih zajednica jest služenje čovjeku, to jest njegovu samoostvarenju kako na nebu tako na zemlji. Služenje čovjeku danas, a tako je bilo uvijek, pretpostavlja odgoj za hrabrost prihvaćanja i sposobnost poštivanja njegova temeljnog prava biti drugačiji. To je, nema sumnje, uvjet svih drugih pretpostavki poštivanja čovjekova dostojanstva kojemu je, prema nauci svih religija, izvor i jamac sam Bog. Ali i temeljni preduvjet mira među ljudima i narodima te nužne suradnje među religijama», kazao je biskup Sudar ističući da svjedočiti i promicati dostojanstvo čovjeka u Bosni i Hercegovini danas nije moguće bez ovoga temeljnoga preduvjeta. «Stoga temeljna društvena misija Crkava i vjerskih zajednica u našoj Zemlji podrazumijeva njihovo opredjeljenje za kulturu dijaloga i međusobnoga konkretnoga i bezuvjetnoga uvažavanja. Da li i u kojoj i kolikoj mjeri se ta misija zrcali u vjerskome tisku? Nerijetko se mogu čuti posve negativni odgovori pa čak i međusobne optužbe. Jesu li i u kojoj mjeri utemeljene i dosljedne? Okrugli stol želi ponuditi prigodu da na to pitanje, u tolerantnoj i otvorenoj raspravi, svoj odgovor daju oni kojima su Crkve i vjerske zajednice povjerile odgovornu i tešku zadaću uređivanja vjerskih listova», izjavio je biskup Sudar.

Okrugli stol će biti otvoren za medije i promatrače, a informacije se mogu dobiti u Tajništvu Biskupske konferencije BiH na tel. 033/666-867 odnosno e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Osobno