Print Friendly, PDF & Email
Mostar, 28. listopada 2010. (Lidija Grgić / Dnevni list) – Zbirka pjesama »S neba cvjetovi«, novo ostvarenje Marine Kljajo-Radić, predstavljena je 26. listopada u Mostaru, u sklopu programa Humskih dana poezije. Pred mnogobrojnim posjetiteljima u Galeriji Kraljice Katarine o djelu su govorili recenzent Miljenko Stojić i Ivan Baković koji je pročitao recenziju prof. dr. Šimuna Muse. Glumica Tina Laco čitala je stihove knjige s 48 pjesama u sedam ciklusa, koju je autorica posvetila roditeljima Marku i Danici Radić. Publika je mogla uživati u poetskim kreacijama raznolike tematike: od stihova o roditeljima, zavičaju i ljepoti mediteranskih krajeva, do ljubavnih i duhovnih pjesama. Miljenko Stojić primijetio je kako je poznata hercegovačka pjesnikinja u svojoj petoj knjizi pred čitatelje prostrla ovozemni i duhovni krajolik te puninom svog bića upila sokove zemlje i naroda naših prostora.
 
Opjevana ljubav

»Pjesnikinja svoju novu zbirku naoko jednostavno posvećuje roditeljima. Ali, ona se ne zaustavlja na tome. Opjevava njihovu ljubav, te je i sama spremna nježno je i postojano prenositi dalje«, istaknuo je između ostalog Stojić. On smatra kako pjesme Marine Kljajo-Radić nisu hermetične svojim oblikom, nego su hermetične svojom dubinom. »Iako su pitke za pitanje, treba zastati i dopustiti sebi da i u nama odjekne njihovo raspoloženje. Tada prepoznajemo da su to i naše misli. A nema ništa ljepše i bolje za njihova stvaratelja«, dodao je Stojić.

Na kraju je nazočne pozdravila i autorica zahvalivši se svima koji ju stalno prate iz knjige u knjigu, radnim kolegama i učenicima, kolegama književnicima i obitelji.


Duhovna povezanost

!Vjerujem kako ste razumjeli naslovnu simboliku moje knjige, ali ću još dodati: Ona simbolizira spomen na mojega oca i duhovnu vezanost uz roditelje i kada više nisu s nama. S neba cvijet je riječ koja dolazi samo po ljubavi i iz ljubavi s neba i koja rađa umjetnost«, rekla je Kljajo-Radić te nazočne oduševila pjesmom »Isus i dobri čovjek«. Zanimljivo je da su neke od pjesama predstavljene i kroz glazbeni izraz, a za njihovo uglazbljenje bili su zaduženi mostarski glazbenici vesna Golemac i Dario Šunjić, koji su svojom izvedbom obogatili ovaj zapažen književni događaj.

Knjiga je objavljena u Nakladi DHK HB, Mostar i Nakladi K. Krešimir, Zagreb. Urednik je Krešimir Šego, a djelo je bogato ilustrirano likovnim prilozima Inge Kljajo-Budimir.

Osobno