Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 20. listopada 2010. (dhkhb.org) – Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne ove godine organizira XI. Humske dane poezije – tradicionalnu književnu manifestaciju. Trajat će od 25. do 29. listopada. Sastoji se od sljedećih programa:

– Ponedjeljak, 25. listopada 2010. u 12 sati upriličeno je druženje s učenicima. Pjesnici će posjetiti Katolički školski centar Sveti Josip  u Sarajevu (Opću-realnu gimnaziju, Srednju medicinsku školu i Osnovnu školu). DHK HB će pokloniti školama časopis Osvit i knjige iz svoje Naklade.

U programu sudjeluju: Marko Bošković, Krešimir Šego, Ljubo Krmek, Marina Kljajo-Radić i  Admiral Mahić.

– Utorak 26. listopada 2010. u 19 sati bit će predstavljena knjiga pjesama S neba cvjetovi Marine Kljajo-Radić – Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u  Mostaru. Ovo je njezina peta zbirka pjesama objavljena u Nakladi DHK HB, Mostar i K. Krešimir, Zagreb. O knjizi govore: Miljenko Stojić i Šimun Musa, glazbeno će doprinijeti Vesna Golemac i Dario Šunjić. Program vodi i stihove kazuje Tina Laco, glumica.

– Srijeda, 27. listopada 2010. u 19 sati održat će se četvrti Ikavski skup u suradnji s Odjelom za književnost Filozofskog fakulteta u Mostaru. Govorit će se o jeziku i ikavskom narječju, sudjelovat će jezikoslovci i književnici koji pišu na ikavici. U filološkom izlaganju sudjeluju: Antun Lučić, Jelena Sabljić, Iva Šuvak Martinović i Lorina Sabljo. U literarnom dijelu sudjeluju: Slavo Antin Bago, Miljenko Buhač, Jozo Jakiša, Kristina Posavac i Anto Zirdum. Također će biti predstavljena etnološka radionica glazbala.

– Četvrtak, 28. listopada 2010. u 19 sati bit će predstavljena knjiga pjesama Ivana Šarolića Knjiga od sna i ljubavi – Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru. O knjizi će govoriti Marina Kljajo-Radić i Krešimir Šego. Stihove će govoriti i program voditi Tina Laco, glumica.

– Petak, 29. listopada 2010. u 19 sati je završnica Humskih dana poezije pod nazivom Sveknjiževna večer koja je podijeljena u četiri cjeline:  
Prvi dio bit će posvećen preminulom pjesniku Ferdi Kovaču o kojem će govoriti književnik Ivan Sivrić. 
U drugom dijelu večeri predstavit će nam se posebni gosti, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore iz Kotora. Boško Grgurević, član Upravnog odbora predstavit će nam rad ovoga Društva. Hrvatski glasnik predstavit će Tamara Popović, urednica. Također će nam se predstaviti Andrija Petković i Tripo Grgurević, pjesnici. 
U trećem dijelu večeri nastupaju afirmirani pjesnici, članovi DHK HB i DHK iz Hrvatske. Nastupaju: Petar Gudelj, Vinko Grubišić, Marina Kljajo-Radić, Pero Pavlović, Ljubo Krmek, Miljenko Stojić, Josip Milić, Mijo Tokić, Fabijan Lovrić, Ivan Šarolić, Srećko Marijanović, Dragan Marijanović, Josip Palada, Mile Pešorda, Petar Vulić, Mladen Vuković, Ružica Soldo, Slavica Lončarić, Iva Nuić, Radica Leko i Ivan Baković. 
U četvrtom dijelu večeri nastupit će pjesnici Književnog kluba iz Mostara, pjesnici gosti i mlađi pjesnici: Goran Karanović, Ivo Krešić, Anita Pajević, Anes Oručević, Adnan Žetica, Sonja Jurić, Vesna Hlavaček, Alma Fazil-Obad, Mirana Rogić i Iva Ćorić.

Osobno