Print Friendly, PDF & Email

Ljubuški, 12. listopada 2010. (radioljubuski.ba) – Povjerenstvo za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški, a uz suradnju s Vicepostulaturom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« predvođenom fra Miljenkom Stojićem, nastavilo je radove iskapanja masovnog grobišta na lokalitetu Bare u Ljubuškom.

Na navedenom lokalitetu (iznad »starog Komunalnog«) iskapanja su počela 27. rujna, a do jutros su pronađeni i obilježeni ostatci sedam tijela. Stručni dio posla vodi arheolog Tihomir Glavaš te forenzičari Marija Definis Gojanović i Pero Bubalo.

Dosad obilježeni ostatci tijela su cjeloviti, vidljivi su cijeli kosturi, kao i ostatci žice kojom su bili vezani. Tijekom podizanja posmrtnih ostataka pronađena su još dva tijela. Nakon potrebnih predradnji svi pronađeni posmrtni ostatci bit će upućeni u Mostar na DNK analizu. Kriju li nekadašnji rovovi iz Drugog svjetskog rata na lokalitetu Bare još posmrtnih ostataka, saznat će se daljnjim iskapanjem koje se ne će prekinuti sve dok se, ljudski govoreći ne bude sigurno da su pronađeni svi ubijeni.

Inače, Marija Definis Gojanović je, zajedno s Davorkom Sutlović i suradnicima, 30. prosinca 2005. identificirala zemne ostatke fra Melhiora Prlića. To je prva identifikacija neke žrtve iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća, pomoću DNK analize, na području Hrvatske i BiH te ujedno i početak studija forenzike na Sveučilištu u Splitu.

Ostatak članka pročitajte na stranicama portala radioljubuski.ba ili u pdf-u (ispod teksta).

Attachments:
Download this file (Bare-Ljubuski-9-tijela.pdf)Bare-Ljubuski-9-tijela.pdf[ ]1647 kB

Osobno