Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 16. srpnja 2010. (MIRIAM) – U četvrtak, 15. srpnja 2010., na blagdan Sv. Bonaventure, u ispunjenoj crkvi Sv. na Humcu i u nazočnosti mnoge braće, na večernjoj svetoj misi u 19.00, svoje prve redovničke zavjete nakon završenog novicijata položili su: fra Damir Čamber, župa Posušje; fra Augustin Čordaš, župa sv. Ivana apostola i evanđelista, Mostar; fra Alen Pajić, župa Domanovići; fra Ivan Penavić, župa Široki Brijeg; fra Tomislav Smoljan, župa Međugorje.

Isto tako, nakon završene postulature na Humcu, u novicijat su ušli i franjevački habit obukli: Dragan Bolčić, župa Međugorje; Stjepan Leventić, župa Drinovci; Zvonimir Pavičić, župa Široki Brijeg; Hrvoje Stanić, župa sv. Petra i Pavla, Mostar.

Misno slavlje predvodio je i propovijedao provincijal fra Ivan Sesar koji je i primio prve zavjete braće koja su završila novicijat te primio u novicijat četvoricu kandidata koja su završila postulaturu.

Provincijal je istaknuo da su novi članovi razlog istinske radosti našoj Zajednici. Podsjetio je novake i zavjetovanike da je Sv. Franjo u središte Pravila stavio Evanđelje: »Pravilo i život manje braće jest ovo: obdržavati sveto Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista živeći u poslušnosti, siromaštvu i čistoći (PP, 1).« Na blagdan Sv. Bonaventure podsjetio je: »Sv. Bonaventura, divni ures Franjevačkog reda, potiče i obvezuje sve Kristove nasljedovatelje da i danas budu izazov svetošću, po evanđeoskim savjetima poslušnosti, siromaštva i čistoće.«

Nakon propovijedi uslijedio je obred prvog zavjetovanja, zatim oblačenja novaka kojima su u prvom oblačenju habita pomagali njihovi župnici i gvardijani. Nakon oblačenja sva su braća izrazila čestitke.

Na kraju svete mise sve je nazočne pozdravio gvardijan fra Miro Šego. Izrazio je radost zbog mlade braće, čestitao njima i njihovim roditeljima te sve pozvao na zakusku u samostanski klaustar nakon slavlja. Također je i provincijal uputio svoje čestitke te zahvalio svima koji su sudjelovali u odgoju ovog podmlatka, najprije roditeljima, a onda meštrima fra Slavku Soldi i fra Miljenku Stojiću te samostanskom bratstvu na Humcu.

Na misnom slavlju koncelebriralo je 49 svećenika, a sveukupno je, uz bogoslove i novake, nazočilo preko 65 braće.

Osobno