Print Friendly, PDF & Email

Dubrovnik, 8. srpnja 2010. (IKA) – Književnu večer fratra i svećenika Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM i jednog od najplodnijih hrvatskih pisaca srednjeg naraštaja u BiH fra Miljenka Stojića u Dubrovniku organizirala je podružnica HKD Napredak u srijedu, 7. srpnja u dvorani Ivana Pavla II. S književnikom i njegovim djelima nazočne su upoznali don Stanko Lasić, predsjednik dubrovačkog ogranka HKD Napretka, Luko Paljetak, Krešimir Šego i Zdravko Kordić. Stihove su čitali Ana Drobac i Vido Kaznačić, a ženska klapa Fortuna pjesmom je ovu književnu večer učinila još ljepšom i emotivnijom.

Akademik Paljetak predstavio je najnoviju Stojićevu zbirku pjesama »Kapaju sjene«. Pišući većinom u elegijskom tonu pjesnik govori o prolaznosti koja povezuje ljude i vrijeme s tim da »vrijeme zri«, ali čovjek ne uvijek. Vrijeme je neosjetljivo na čovjekov usud, istaknuo je Paljetak, i pred njim se čovjek može rasplakati, pobuniti ili gajiti nadu. Kad opća kategorija vremena postaje čovjekova, vrijeme se onda mora preobraziti u povijest. Autor se također bavi pitanjem smisla pjesničke riječi i pitanjem smisla života, a patetiku pojedine teme prekida ironičnim upadicama, ustvrdio je Paljetak.

Književnik Šego govorio je o književnosti za djecu fra Miljenka Stojića rekavši kako je teško razlučiti što je od njegovog opusa namijenjeno samo djeci, a što odraslima. Njegove slikovnice, naime, spadaju u tu kategoriju zbog bogatih ilustracija, a ne zbog teksta. Stojić nastoji naučiti odrasle ono što djeca znaju, a do čega odrasli još nisu stigli, zaključio je Šego.

Stojićevu pripovjednu prozu, kritičke tekstove i knjige o fenomenu Međugorja predstavio je Zdravko Kordić. Naglasio je kako Stojić, uz ostale, govori o temama slobode, vjere, obnove, mira, obitelji, doma, domovine i svim onim koje društvo označava konzervativnim s negativnim prizvukom, a što bi zapravo značilo onima koje treba očuvati.

Zahvalivši se svim sudionicima i gostima na književnoj večeri pjesnik je za kraj pročitao dio iz poeme »Dica ispod duba« pisane na ikavici, a nastale u povodu stote obljetnice nove franjevačke crkve na Širokom Brijegu.

Miljenko Stojić rođen je 1960. u Dragićini kod Međugorja. Prvu zbirku pjesama objavio je prije šesnaest godina, a od tada je napisao desetak zbirki pjesama, zbirku kratkih priča, nekoliko knjiga ogleda, slikovnica, piše stručne i novinarske članke, romane za djecu, književnu kritiku i prevodi. Djela mu se nalaze u različitim antologijama, ali i u planu i programu hrvatskog jezika u školama BiH. Surađuje u različitim javnim glasilima, član je brojnih društava. Godine 1993. pokrenuo je Informativni centar »Mir« Međugorje, a 1997. Radiopostaju »Mir« Međugorje. U posljednje vrijeme kao vicepostulator Postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« više se posvetio istraživanju stradanja hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću. Živi i djeluje na Humcu i u Zagrebu, a pokreće i brojne internetske stranice poput: www.medjugorje.hr, www.miljenko.info, www.franjevci.info, www.pobijeni.info i druge.

– HR Radio Dubrovnik, Izvješće o predstavljanju

Osobno