Print Friendly, PDF & Email

Gorica, 24. travnja 2010. (maticahrvatska-grude.org) – U Staroj kapeli u Gorici u petak, 23. travnja, u sklopu Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana Prvomučenika nastavljena je tradicionalna kulturna priredba znamenita naziva Uskrs s Maticom hrvatskom u Grudama. Na početku programa sve je pozdravio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Grudama prof. mr. sc. Mario Bušić.

Ova je kulturna večer imala dva dijela: 1. Predstavljanje knjige Grge Mikulića Priče i legende iz Hercegovine; 2. Otvaranje Izložbe slika učenika Srednje škole A. B. Šimića iz Gruda i njihove prof. mr. Andrijane Mlinarević-Cvetković za koju je tiskan i prigodan katalog slika.

Priče i legende iz Hercegovine knjiga je prva u nizu ovoga žanra, kako kaže njezin autor Grgo Mikulić, a o njoj je na predstavljanju više kazivao književnik fra Miljenko Stojić. Poslije njega govorio je autor Grgo Mikulić te je ujedno pročitao nekoliko izvadaka iz priča.

Izložba slika učenika Srednje škole, koje se doista ne bi postidjela i ozbiljnija likovna institucija, zajedničko je djelo prof. mr. Andrijane Mlinarević-Cvetković i učenika Srednje škole iz Gruda – naglasio je predsjednik MH Grude M. Bušić i dodao kako Matica hrvatska Ogranak Grude njeguje ovaj prirodni suodnos škole i kulture i u tome će ozračju nastaviti. Izložbu su činila djela slijedećih mladih umjetnika: Marija Leko, Iva Šimić, Mate Šimić, Iva Leko, Jure Pešorda, Josip Bušić, Stipe Marić, Matea Šimić, Marija Bošnjak, Veselko Perić, Ana Akrap, Ante Pešorda, Marija Vranješ, Ana Palac, Iva Sabljo, Damir Braćić i prof. Andrijana Mlinarević-Cvetković. O izložbi i slikama više je govorio likovni umjetnik i kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke u Gorici fra Vinko Mikulić. Predstojnik odjela za kulturu općine Grude Srećko Mikulić prigodnim govorom otvorio je ovu izložbu.

Ovu večer glazbom je uveličao grudski virtuoz na glasoviru, više puta nagrađivan domaćim i međunarodnim nagradama, Ivan Galić iz Gorice koji pohađa 2. razred Srednje glazbene škole u Imotskom.

Osobno