Print Friendly, PDF & Email
Ljubuški, 22. travnja 2010. (Ivan Kaleb / Večernji list / ljportal.com) – Masovne grobnice nastale tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u Ljubuškom, u koje su partizani bacili i zatrpali one koje su pobili, bit će napokon istražene. OV Ljubuškog dalo je zeleno svjetlo, usvojilo osnovne akte na temelju kojih se može pristupiti tom poslu i on će postupno početi. Usvojena je odluka o obilježavanju i uređenju grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški, imenovano povjerenstvo koje će to provoditi i donesena odluka o premještanju prve masovne grobnice, a to je masovna grobnica Tomića njiva nedaleko od OŠ Marka Marulića i Trgocoopa, u Ulici kralja Krešimira.

Stravično mjesto Tomića njiva nalazi se među kućama, obilježeno je manjim željeznim križem kraj kojeg ljudi povremeno pale svijeće, polažu cvijeće. Pretpostavlja se da se u grobnici nalaze i kosti ubijenih hercegovačkih franjevaca.

»Vjerojatno ima barem jedan, ima svjedoka o tome, a o komu se radi zasada možemo samo pretpostavljati. Najprije bi mogao biti fra Slobodan Lončar pa možda fra Paško Martinac ili moguće fra Martin Sopta. Netko je od njih, a možda i sva trojica. Svjedok koji je to vidio kaže da je iz zemlje virila ruka u habitu. Tko je i je li bilo još svećenika, ne zna se. Ukupno je tu pokopano 17 ubijenih ljudi«, kazuje fra Miljenko Stojić, član općinskog povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća i vicepostulator postupka mučeništva ubijenih hercegovačkih franjevaca.

Zemljište Tomića njiva na kojem se nalazi masovna grobnica podijeljeno je na pet katastarskih čestica i ima nekoliko vlasnika. Prvo će se ovih dana s njima kao vlasnicima razgovarati o radovima, a potom će iskapanje početi. Priča se da je jedan od njih, iz Mostarskih Vrata, ne znajući da se ispod površine nalaze ljudske kosti počeo na parceli praviti kuću i kad je vidio o čemu se radi, odmah je odustao. U povjerenstvu za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća, koje je imenovalo OV Ljubuški devet je članova: Vice Nižić (predsjednik), Nevenko Barbarić, Ivan Herceg, prof. Drago Grgić, fra Miljenko Stojić, fra Ante Marić, prof. dr. Ante Čuvalo, prof. Ante Paponja i Gojko Grbavac. Njihove su zadaće istraživanje, obilježavanje, uređivanje i premještanje grobišta i izrada Žrtvoslova Općine Ljubuški. Novčana sredstva za rad povjerenstva, osigurat će se iz općinskog proračuna.

Osobno