Print Friendly, PDF & Email
Ravno, 11. travnja 2010. (vjecnispomen-memento.bloger.hr) – U Ravnom je 10. travnja u Crkvi Rođenja Marijina slavljena sv. misa za svećenike koji su stradali u Drugom svjetskom ratu, a pastoralno su djelovali u župi Ravno. Molilo se i za one svećenike koji su ubijeni 1943. u partizanskom napadu na Ravno. Ravno ipak nije sravnjeno, jer koliko ga god zlikovci rušili rodoljublje ga je ponovo podizalo. Cuius regio, eius religio – Čija je zemlja, njegova je i religija. Pri dolasku u Ravno položili smo cvijeće i zapalili svijeće u Rupnom Dolu kod spomenika na mjestu gdje su ubijeni i prvo sahranjeni dvojica franjevaca iz provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita. Njihovi posmrtni ostatci ekshumirani su 10. listopada 1993. i preneseni u Sinj.

Sveto misno slavlje predvodio je župnik iz Ravnog don Pero Pavlović uz sumisništvo trojice svećenika i to: fra Maria Jurišića, župnika u Plini-Stablina, fra Vinka Prlića, župnika iz Staševice i fra Miljenka Stojića, vicepostulatora postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, te đakona Perice Maslaća iz Splita. Molili smo i za buduća svećenička zvanja.

Don Pero se posebno osvrnuo na sve biskupe, svećenike, redovnike, bogoslove, sjemeništarce, časnu braću i sestre s prostora bivše države, njih ukupno 663 koji su tijekom i poslije rata ubijeni samo zato jer su ljubili vjeru Kristovu i domovinu Hrvatsku, a ukratko je podsjetio na život, djelovanje i mučeničku smrt svećenika za koje se slavi sv. misa.

Ostatak članka može se pročitati na stranicama portala ili u pdf-u (ispod teksta).

Attachments:
Download this file (RavnoMisa10.pdf)RavnoMisa10.pdf[ ]383 kB

Osobno