Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 13. svibnja 2018. (hsk.hr) – U nazočnosti velikog broja uglednika iz Hrvatske, BiH te hrvatskih iseljenika koji su doputovali s različitih strana svijeta, u Zagrebu je u petak predvečer, 11. svibnja, svečano otvoren ured Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK).

Prostorije u ulici fra Grge Martića, na broju 14 C, blagoslovio je fra Miljenko Stojić sa Širokog Brijega, a prigodnim govorom nazočnima se obratio predsjednik HSK Vinko Sabljo. Ističući kako je otvorenje ureda novi zaokret u radu HSK-a, Sabljo je govorio i o simbolici njegova smještaja u ulici fra Grge Martića, najplodnijeg hrvatskog književnika 19 st. u vrijeme borbe hrvatskog naroda u BiH za oslobođenje od turskog terora. Martić se tada zalagao za sjedinjenje BiH s Hrvatskom o čemu govore i njegovi stihovi »Teško domu bez ljubavi bratske, k’o i Bosni bez zemlje Hrvatske!«. Sabljo je za otvorenje ureda posebice zahvalio gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, kojeg je na svečanosti zamjenjivala njegova zamjenica Olivera Majić. Istaknuo je kako se nada da će novootvoreni ured biti mjesto susreta i okupljanja Hrvata iz domovine i svijeta.

Na otvorenju u Martićevoj ulici bili su i saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku dr. Miro Kovač, saborski zastupnik i predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Božo Ljubić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjednik Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić te Ivana Perkušić, izaslanica premijera Andreja Plenkovića i zamjenica državnog tajnika Zvonke Milasa iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Osobno