Print Friendly, PDF & Email

Podadrežanj, 18. travnja 2022. (citluk.ba) – Slavljenjem sv. mise i polaganjem vijenaca danas je, na Uskrsni ponedjeljak, petorici ubijenih hrvatskih časnika i dočasnika iz Drugoga svjetskoga rata na Podadrežnju odana zaslužena počast. Misno slavlje, u suslavlju sa župnikom župe Čerin fra Hrvojem Miletićem, predvodio je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Nakon misnoga slavlja vijence na spomen obilježje položili su i svijeće zapalili Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik OV Čitluk, predstavnici Udruge Hrvatske domovinske vojske 1941. – 1945., predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici mjesne zajednice Donji Veliki Ograđenik i Mladeži OO HDZ BiH – Čitluk.

Predvodeći sv. misno slavlje na mjestu gdje su petorica hrvatskih časnika i dočasnika položila svoje živote fra Miljenko Stojić je naglasio kako su stradali položili svoje živote za slobodu te dodao tko je Hrvatima u njihovim preteškim trenutcima uvijek pomagao. »Onaj tko je u tim teškim i preteškim vremenima pomogao Hrvatu bio je njegov Bog. Znao je taj naš brat Hrvat da bez njega ne će uspjeti. Othrvao se sirenskom zovu zmije iz Zemaljskoga raja i nije pokleknuo. Sačuvao je dom obasjan blagoslovom svoga Boga. Ne smijemo ovo nikada smetnuti s uma. Bog je zaista jedina naša baština, kako nas uči današnji psalam. Nije to nikakav novac za koji ćemo prodati sebe i svoje, nije to nikakva vlast i nazovi ugled u društvu. Nisu to ni raskalašene zabave i pjesme u danima Uskrsa po našim mjestima koje ne samo da nemaju nikakve veze s našom vjerom nego ni s našom kulturom. Ima već četiri desetljeća kako nas Kraljica Mira neprestano uči zdravom ponašanju. Govori nam da se molimo, da uzmemo krunicu u ruke i pobijedit ćemo. Danas bismo mogli reći i da je Domovinski rat tomu primjer. Upamtimo dobro te naputke« poručio je u dijelu svoje današnje propovijedi fra Miljenko Stojić. U propovijedi je također poručio kako su pripadnici našega naroda »poškropljeni krvlju naših mučenika«, a dio propovijedi fra Miljenko je posvetio i podizanju spomen-križeva za hrvatske žrtve na Groblju mira. Istakao je žrtvu hercegovačkih franjevaca i kako je briga za pobijene vjerne članove puka Božjega izrasla iz traganja za pobijenim hercegovačkim franjevcima. »Nismo mi narod bez povijesti i sjećanja, mi smo narod obilježen mučeništvom i odlučnošću. Ne može naše lice biti trka za novcem u ovom ili onom obliku, trka za ovozemaljskim dobitcima. Naše je lice briga za našu domovinu i za našega Boga. Tek smo tada pravi ljudi i tek tada možemo živjeti punim plućima. Križevi koji se postavljaju na Groblju mira bit će samo turistička zanimljivost ako ih ne budu pratile kolijevke u našim obiteljima. Od samoga udaranja u junačka hrvatska prsa nema ništa. Zakoni života su nepromjenjivi. Koga ima, njegova je i sadašnjost i budućnost, pa i prošlost«, naglasio je fra Miljenko.

Fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, nakon završetka sv. misnoga slavlja predvodio je molitvu za stradale Marka Stojića, Ivana Juričića – Ćurdu, Juru Dodiga, Franju Miloša i Ivana Milićevića – Milića. A okupljanje je završeno prigodnim druženjem.

Osobno