Print Friendly, PDF & Email

Bile, 1. svibnja 2022. (ktabkbih.net) – U crkvi svetog Josipa Radnika na Groblju Mira na Bilima, župa Goranci, jučer je, u subotu 30. travnja, slavljena sv. misa u povodu blagdana svetog Josipa Radnika, suprotno tradicionalnom nadnevku 1. svibnja jer je tada blagoslov polja u Gorancima, objavljeno je na portalu grobljemira.info. Sv. misu je predvodio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, a sumisili su fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, don Pero Marić i don Vinko Puljić. Misno slavlje uveličali su svojim pjevanjem članovi zbora iz Knešpolja pod vodstvom profesora Marka Salavarde. Crkvu svetog Josipa Radnika 2016. blagoslovio je biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Uz vjerne članove puka Božjega sv. misi su nazočili i predstavnici Udruge »Mir« International, Odjela HNS-a za Drugi svjetski rat i poraće, kao i predstavnici općinskih povjerenstava za popise žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poraća te predstavnici Središta HSK-a za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Predvodeći sv. misno slavlje biskup Komarica je naglasio: »Nalazimo se na jedinstvenome spomen-mjestu “Groblju mira”, koje je sama Božja providnost omogućila posluživši se ljubavlju, upornošću i slogom određenog broja plemenitih naših sunarodnjaka, suvremenika i sugrađana. Kao vjernici Isusa Krista, raspetog i uskrslog Spasitelja cijelog ljudskog roda, ne možemo se upravo na ovom mjestu ne podsjetiti na dramatičnu i upozoravajuću činjenicu da svako nepoštivanje Boga, Božjih prava i Božjih zapovijedi, i svako preziranje čovjeka kao bogolikog stvorenja, i svako preziranje ćudorednih zakona i obveza, koji su usađeni u narav svakog čovjeka, svaka primjena zakona jačega a ne pravde i prava – nužno vodi do užasnih, dalekosežnih posljedica, kako za ljude pojedince, tako i za cijeli narod i zemlju koju mu dodjeljuje Bog, Stvoritelj.« Nadalje je biskup Komarica istaknuo kako se žrtava spominjemo da one i njihove dramatične sudbine ne bi potpuno pale u zaborav: »Te žrtve nam poručuju da ih ne zaboravimo, kako mi ne bismo potonuli u mrak potpunog zaborava kod budućih naraštaja našeg naroda, kako im samo svjetlo naše ljubavi, snaga naše vjere i molitve mogu osvijetliti njihov grobni mrak. … Nitko se ne treba plašiti istine. Bez objektivno utvrđene istine nema pomirenja među ljudima i narodima. Samo služeći zajedno istini, možemo nadvladati one nejasnoće, predrasude i prepreke što su dijelile naše pretke jedne od drugih, a što se nažalost i danas događa. Žrtve rata i ratova, koje pripadaju našem hrvatskom narodu, nama su ostavile oporuku koju moramo sačuvati! Mi ne smijemo zaboraviti da nosimo odgovornost za naš narod; da blago naše svete vjere i kršćanstvom prožete naše kulture trebamo predati budućim pokoljenjima«, naglasio je biskup Komarica.

Na kraju sv. misnog slavlja biskup se zahvalio nazočnima, s naglaskom na organizatore i one koji su usko vezani za projekt ovog spomen-središta. Kao znak zahvale biskupu fra Miljenko Stojić mu je predao prigodni dar, fotografiju autora Danijela Reze koji je uhvatio trenutak pretvorbe u sv. misi što ju je pokojni fra Ivan Ševo predvodio na Groblju mira prije dvije godine. Biskup je rado prihvatio ovu predivnu fotografiju na umjetničkom platnu u čijem je središtu kalež.

Okupljenom puku fra Miljenko Stojić je potom predstavio minijaturnu maketu budućeg spomenika Pietà koji prikazuje Blaženu Djevicu Mariju koja u krilo prima mrtvo Isusovo tijelo. Taj će spomenik biti postavljen i blagoslovljen 1. studenoga na spomendan Svih svetih. Idući događaj na Groblju mira na Bilima je 15. svibnja, obilježavanje Blajburške tragedije. Toga dana će u 16.00 zazvoniti zvona s crkvice sv. Josipa.

Ovim misnim slavljem otvorena je sezona događanja na Groblju mira u duhu očuvanja prošlosti kako bi se na dostojan način njegovala žrtva i mučeništvo pobijene braće i sestara.

Osobno