Print Friendly, PDF & Email

John Coleman: Diplomacija prijevarom, Detecta, Zagreb, 2005.

Knjiga diplomacija prijevarom pokušaj je njezina pisca dr. Johna Colemana prodrijeti u pozadinu svjetskih zbivanja. Doživjela je veliki uspjeh kod hrvatskih čitatelja, nerijetko je vodeća na ljestvici čitanosti. Ono što se kao sržna nit provlači kroz čitav njezin tekst jest »novi svjetski poredak«. Sastavljena je od 12 poglavlja kojima prethodi predgovor, a zaključuju ih ilustracije, literatura i izvori te kazalo imena i pojmova. Potrebno je još spomenuti da je ova knjiga izvrstan nastavak knjige istoga pisca pod nazivom Hijerarhija zavjerenika: Komitet 300.

Pisac počinje time kako trebamo obratiti pozornost na Ujedinjene narode koji su velika opasnost jer predstavljaju pokušaj stvaranja svjetske države odnosno svjetske vlade. Time se u prvom redu bave Komitet 300 i Iluminati. U tu svrhu stvorena je Liga naroda, a poslije Ujedinjeni narodi. Današnji izvršitelji njihovih nauma jesu britanska i američka vlada. U pozadini svega je, pak, britanska kraljevska obitelj. Da bi mogli nesmetano provoditi svoje naume u djelo, pokušavaju steći nadzor nad svjetskim nalazištima i tokovima nafte. Zbog toga je i pokrenut »Okrutni i nezakoniti zaljevski rat«, a američka naftna politika u inozemnim državama ima pljačkašku narav. Po zlu je naročito poznat Rockfeller. Pomoću multinacionalnih tvrtki pljačka ne samo druge narode, nego i američki narod. Da bi se Arapi držali pod nadzorom, Židovima je dopušteno osnovati svoju državu. Naume za stvaranje novog svjetskog poretka razrađuje Institut Tavistock za ljudske odnose. Donijeli su genocidni naum pod nazivom Global 2000. Njime zagovaraju usmrćivanje više od 500 milijuna ljudi do 2010. Da bi se što prije stvorilo svjetsku vladu, vode se tajni pothvati. Jedan od njih jest dovođenje boljševika na vlast u Rusiji. Napad na Panamu i uhićenje generala Noriege otkrilo je svu pozadinu: kriv je jer nije dopustio pranje novca. Novi svjetski poredak okušao se i u Jugoslaviji. Srbiju je za napad pripremao London. Još 7. svibnja 1915. obećali su Srbiji, s vremenom, pripajanje BiH i širok pristup Jadranskom moru. Umorstva su omiljena metoda uklanjanja suparnika. Narodi se trebaju držati u pokornosti pa se podupiru izrabljivački sustavi, kao što je kastinski sustav u Indiji. Nadzor nad svojim i tuđim građanima, odnosno nad čitavim svijetom praćenjem rada telefona, faksova, Interneta provode Američka agencija za nacionalnu sigurnost i britanska Državna uprava za komunikacije.

Slika koju nudi Coleman izgleda prilično mračno. Teško je reći je li istinita. Čitatelje privlači novi način gledanja na stvarnost oko nas. Ipak, Coleman nema namjeru obeshrabriti, on poziva na otpor. Poglavito je to otpor zlu, a ne nekom pojedincu ili ustanovi. Oni su krivi utoliko što podliježu tom zlu.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 27. veljače 2006., 21.00 – 21.45

Osobno