Print Friendly, PDF & Email

Msgr. Mile Bogović – fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, Hrvatski mučenici za vjeru i dom, Verbum, Split – Gospić, 2005.

Kad kažemo da nam je povijest bila teška, onda to ne bi smjelo zvučati kao samosažaljenje. Radije neka zvuči kao opomena da sudbonosne bitke treba dobiti i kao zahvala onima koji su se u prošlosti žrtvovali za naše bolje sutra. Takvih je na žalost moralo biti i previše, o čemu ova knjiga bjelodano svjedoči.

Polazišna točka jest namisao Crkva hrvatskih mučenika na Udbini. Njezin je pokretač biskup Mile Bogović. U prvom dijelu knjige donesena je njegova pastirska poslanica u povodu izgradnje spomenute crkve. Kaže da ne slijedi ništa drugo nego poziv pape Ivana Pavla II. koji je pozvao sve narode svijeta da popišu svoje vjerne svjedoke ili mučenike, da o njima govore i da ih nasljeduju. Zbog toga u poslanici naširoko razglaba temu mučeništva općenito, govori o njoj u krilu hrvatskog naroda i objašnjava namisao izgradnje crkve i spomeničkog središta na Udbini. Na njegov govor izvrsno se nadovezuju riječi fra Gabrijela Hrvatina Jurišića koji ispunjava drugi dio knjige. On pobliže obrađuje temu »hrvatskih mučenika«, odnosno donosi njihova imena i kratki životopis.

Njegov popis sadrži ne samo one koje je Crkva priznala i proglasila mučenicima, već i one koji su dali svoj život na našim prostorima zbog vjere u Boga. Vjerski progoni naročito su se događali za vrijeme turske vladavine. Navedimo tek sljedeće riječi koje govore o Bihaćkim mučenicima: »Beglerbeg Hasan-paša Predojević zauzeo je na prijevaru Bihać, „glavni grad hrvatskog kraljevstva“ i dao pogubiti 2.000 njegovih stanovnika, a 800 hrvatske djece odveo u janjičare.« (str. 60.) Teška su bila i mletačka vremena, vrijeme I. i II. Jugoslavije te II. svj. rata. Domovinski rat priča je za sebe. S krunicom oko vrata hrvatski su bojovnici obranili svoj dom i vjeru od nasrtaja s raznoraznih strana koji se nastavljaju i dan danas. Na kraju knjige po prvi je put donesen »Kalendar hrvatskih mučenika za vjeru i dom«.

Ovo je uvijek dobrodošlo djelo, a posebno danas kada traje preustroj snaga u hrvatskom narodu. Imamo državu, ali je na žalost svi ne volimo i svi je zauzeto ne branimo. Potonjima bi ova knjiga mogla otvoriti oči ako si dopuste tražiti istinu. Onima prvima, pak, dat će još više snage za hrabar korak naprijed.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 25. rujna 2006., 21.00 – 21.45

Osobno