Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 29. studenoga 2014. (bljesak.info) – »Ne bojim se pisati o onome o čemu drugi šute. Mislim da u Hrvatskoj još uvijek traje rat za Hrvatsku. Ona je iznutra okupirana i mi koji to znamo moramo stati u obranu zemlje. Ta magla koja je obuhvatila cijeli svijet zamutila je naš odnos prema čovjeku, prirodi i Bogu«, rekao je Marko Matić autor knjige »Spustila se gusta magla«, koja je sinoć, 28. studenoga, predstavljena u Mostaru. Bilo je to na tribini »Književni susreti« Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) u »Poslovnom centru Sivrić«.

Iz naslova »Spustila se gusta magla« može se naslutiti da je riječ o autorovoj kritici sadašnje društveno-političke situacije u Hrvatskoj i događaja koji su tome prethodili. Od 35 tekstova u knjizi, njih 30 su Matićeve kolumne koje su objavljene na portalu HRsvijet, navedeno je u opisu događaja. Ostalih pet tekstova, kako je spomenuto u opisu knjige, autorove su pjesme »Mijene«, »Epitaf« i »Uspomena«, te dvije glose »Ustaše?« i »Tri puta po tri istine«.

»Na 224 stranice autor analizira velike probleme hrvatskoga naroda i izražava svoj buntovnički stav prema svjetskoj i hrvatskoj političkoj eliti kojima nije u cilju dobrobit Hrvatske. Svim je tekstovima prirodan upravo taj bunt koji autor Matić jasno i bez zadrške izražava. Taj se bunt, između ostaloga, odnosi na globalizam, gubitak suvereniteta Hrvatske države, te njezin ulazak u Europsku uniju i NATO«, navedeno je ranije iz DHK HB. Već u prvom tekstu »Oktroirani ustav« Matić daje kritiku ustavnih promjena koje su učinjene 2010. kao priprema za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Autor smatra kako se radi o kolonizaciji Hrvatske i gubitku njezina suvereniteta.bljesak.info

Govoreći o svojoj knjizi Matić je rekao: »Globalizam je veće zlo od komunizma i kapitalizma jer propagira smrt osobe, nacije i identiteta«.

U predstavljanju su sudjelovali: mr. sc. Josip Milić, mr. sc. Miljenko Stojić, prof. Ivan Baković i Marko Matić, autor.

Osobno