Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 23. studenoga 2014. (dhkhb.org) – U petak, 28. studenoga, Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) priređuje tribinu »Književni susreti«. Na njoj će biti predstavljena knjiga Marka Matića »Spustila se gusta magla«. Sudjeluju: mr. sc. Josip Milić, mr. sc. Miljenko Stojić, prof. Ivan Baković i Marko Matić, autor. Tribina započinje u 19.00 u Poslovnom centru »Sivrić«, Nadbiskupa Čule 2 (kod Katedrale).

Iz naslova »Spustila se gusta magla« može se naslutiti da je riječ o autorovoj kritici sadašnje društveno-političke situacije u Hrvatskoj i događaja koji su tome prethodili. Od 35 tekstova u knjizi, njih 30 su Matićeve kolumne koje su objavljene na portalu HRsvijet. Ostalih pet tekstova autorove su pjesme »Mijene«, »Epitaf« i »Uspomena« te dvije glose »Ustaše?« i »Tri puta po tri istine«.

Na 224 stranice autor analizira velike probleme hrvatskoga naroda i izražava svoj buntovnički stav prema svjetskoj i hrvatskoj političkoj eliti kojima nije u cilju dobrobit Hrvatske. Svim je tekstovima zajednički upravo taj bunt koji autor Matić jasno i bez zadrške izražava. Taj se bunt, između ostaloga, odnosi na globalizam, gubitak suvereniteta naše države te njezin ulazak u Europsku uniju i NATO. Već u prvom tekstu »Oktroirani ustav« Matić daje kritiku ustavnih promjena koje su učinjene 2010. kao priprema za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Autor smatra kako se radi o kolonizaciji Hrvatske i gubitku njezina suvereniteta.

»Ne bojim se pisati o onome o čemu drugi šute. Mislim da u Hrvatskoj još uvijek traje rat za Hrvatsku. Ona je iznutra okupirana i mi koji to znamo moramo stati u obranu zemlje. Ta magla koja je obuhvatila cijeli svijet zamutila je naš odnos prema čovjeku, prirodi i Bogu«, rekao je Matić i zaključio da je globalizam veće zlo od komunizma i kapitalizma jer propagira smrt osobe, nacije i identiteta.

Osobno